2020

201218

Hometown och Magica

Ja, nu har jag köpt både ridbyxor, och en längre sadelgjord. Så det blev en ridtur i ljuset, på dagtid. Stoffe fick följa med oss, ut på den öppna vallen, och höll oss i en lina.

Vilket var tur. I ljuset så han alla tigrar, fölen i hagen blev skiträdda, och drog iväg i leran, och Hometown reagerade starkt, på att det var något farligt, han förstod nog inte att det var honom de blev rädda för. Det var skönt att Stoffe var med, och hade en hand mot hans bog, som gav honom trygghet. Vi gick ute på vallen tills jag kände att det var nog, lite i taget, så inte träningsvärken blir olidlig. Hometown hade ju mycket eneri, så Alex tog honom även på töm. Tack snälla Hometown, för att du då, drog iväg, lycklig galopperandes, och inte med mig på! Alex fick jobba!

På kvällen bänkade vi oss framför ATG och tittade på travloppet i Östersund, där fler ”kändisar” skulle springa i samma lopp. ”Kändisar” betyder, hästar vi gjort, eller haft här.

Direkt i starten blev Magica trängd, alltså utputtad i annat spår, med en kort galopp som följd. Så Magica som startade med tillägg, kom väldigt sist. Vi såg henne inte ens i bild hela första varvet.

Men sen, ute i tredje spår, kom hon farandes, kryssade sig fram och vinner loppet med en halv längd tillgodo! Kusken Rickard N Skoglund, känner hästen och vet vad hon är kapabel till, så han visste vad han gjorde! Tvåa var också en ”kändis” som vi gjort, och modern är inackorderad här, så det känns ju som en dubbelseger!!

201214

Föl leveranser.

Nu har veterinär Anneli varit här, och vaccinerat de sist födda, för andra gången.

Vilket betyder, att jag kunde åka iväg med Rholf och Håkan till sitt nya hem.

Matte tänkte att de behöver en äldre herre i hagen, och släppte dit en skettis.

Fölisarna blev skiträdda!!! Matte trodde det berodde på färgen, gul. Nej, vi har gula, vita, och även skäckar här, men de har aldrig sett en skettis, som i deras ögon ser ut som ett monster och låter som en gris. Det slutade riktigt illa, Håkan är ännu kvar på Ultuna, och Rholf behövde ett nytt sällskap. Så jag körde dit vår Staffan, Rholfs bästis. Vi har ju velat fram och tillbaka om vi verkligen ska sälja Staffan, han är fantastisk, och har ett möderne som är super……

Blir iaf skårare att sälja, om han inte är hemma. Så han blir nog kvar!

Jag har ännu inte köpt en längre sadelgjord, och den längsta gick med nöd och näppe runt, på Hometown, så igår, skrittade jag honom första gången. I mörkret, ute på vallen, i pannlampans sken. Marken såg ut att anfalla tidvis, i skuggorna, så Stoffe fick följa med oss runt , och försäkerhets skull hålla oss i en lina, det gick alldeles utmärkt, nästa gång blir det i ljuset…..

201205

Mycket på en vecka.

Lågsäsong…. Då gör vi annat! Hometown har fått åka till ridhus, och släpptes lös där. Han tyckte det var väldigt roligt, och det kändes bra, att ingen satt på, just då. Ridhus har vi också varit med 2 hoppungar, de for omkring som bara riktiga skitungar kan! De ville inte ens bli fångade sen. Så jag backade till ridhusporten, så motade vi dem till släpet, och då hoppade de in direkt!

Magica har travat på Gävle, och vinglade till i starten, och fick en galopp. Visade sig att hon trampade av en sko, så det var ju inte så konstigt. 8 av 11 hästar galopperade, det tycker jag är konstigt….. Aja, hon kom iaf 7a, och fick en peng med sig hem till Lina.

Tro det eller ej, jag har ridigt….. Att jag inte vill, beror mest på att träningsvärk gör ont….

Om jag ska kunna skritta ut på Hometown, såsom jag gjorde på Highcruiser, så lär jag ju börja nånstans. Sist jag red, var på Kingen, för 2 år sen. Så…… Jag tog Wilma snenäsa, barbacka på ridbanan. Tror det är 8 år sen hon reds, av Ebba. Troligen red jag för kort stund, då jag inte fick det minsta ont, så i går kväll, i regnet, tog jag en sväng till. 

Det är nog sadeln som ger träningsvärk, har jag kommit fram till, och jag tänker inte rida Hometown barbacka, så nu måste jag köpa en längre sadelgjord, och hoppas på att Wilma tycker det är okej. Hon är ju dräktig, och ska få i april. Märkligt att man har 70 hästar hemma, och måste fundera på vilken som är ridbar…… Vill inte, riskera att åka i backen! Det, gör ont.

201128

Småttingar.

I går var vi till ridhus igen. Denna gång tog vi Ett åringarna Kasanova och Klara.

Efter lite löshoppning, vi de vänta i släpet utanför ridhuset, medan vi hoppade de boende två åringarna Ivan och Hugo hoppade. Nyttigt för alla.

I dag såldes två småttingar till, Rholf och Håkan. Så de kommer att flytta till Ivan och Hugo!

Henning levererades, till sin matte, tam, ledbar, och trevlig! Han var här 10 dagar, och var rätt otrevlig när han kom faktist…. 

201125

Mata Hari, Ruthan och Ture.

Mata Hari, vår fina skäck, en fantastisk mor, och individ, är nu borta. Varför undrar nog många, när jag tycker hon är så bra. Jo, vi har 2, osålda efter henne, Kasanova och Centeno. De andra 3 avkommorna som är sålda, såldes med brakförlust, och hon har inte heller tagit sig varje år, och inte i år heller. Då varje sto, måste gå iaf +-0, så fick hon gå. Detta är ett företag, och då får hjärtat gå åt sidan. Fler har också erbjudit sig att köpa just henne, troligen väldigt billigt, då jag inte frågat efter pris, det har aldrig varit aktuellt. Jag fick, Mara Hari, och ett avtal, som sa: När köparen (dvs jag) ej finner intresse i hästen, ska hon avlivas. Så! Ingen vandringspokal!!

Ruthan, mitt hjärtebarn i travkostym, har jag haft i 8 år, och som givit mig endast 2 avkommor.

Hon var faktist också slaktanmäld, men Christer träffade henne i höstas och fattade tycke för henne. Han hämtade henne i söndags, och hon får stanna hos honom, alternativt komma tillbaka till oss. Ruthan, och jag har gjort så mycket tillsammans, så det känns bra, att Christer ger henne ett försök till, då någon annan ska ha hennes föl, blir hon alltid dräktig och fölar……

I måndags morse, åkte jag ner till Skåne. Ettårige hingsten ”Ture” lämnades på en lösdrift förra året, vid den här tidpunkten, för att få gå med jämnåriga. Den lösdriften fick bara nån vecka senare en lastbil med unghingstar från Europa, och lite kvarka på det…..

Kvarkan har gått runt, runt, och Tures matte har inte fått hälsa på. Fått och fått, vill ju inte riskera att få hem det till sitt eget stall!! Nu, efter alla provtagningar, och många månader, kan man säga att Ture inte är så samarbetsvillig längre, då en människa betyder obehag!

Stallägarna får inte tag på honom, och matte känner han ju faktist inte.

Så jag kopplade släpet, och åkte ner. Klart han kände igen mig, iaf min lukt. Jag klappade på hans kompis, och då luktade Ture mig i ryggen, och bara sa, TA MIG! Jag kopplade honom, vi gick till transporten, som det var strö i, från hans mammas box…… Han luktade lite, och klev på.

Jag frågade stallägaren: Tog det 10 minuter? Han svarade 4……

Med mig upp, från Skåne, har jag ett sto med mig, som ska föla här.

201121

Simon och Magica.

Jo, det var det ”specifika”stoet som hade kastat. Väldigt tråkigt för hästägarna.

Vi tog ett par unghästar, till ridhus igår. Kasanova, hade aldrig transporterats, eller varit i ridhus, eller sett bommar, och gjorde det galant, nästan lite noncalant faktist! Vi tog med Kitty, som iaf har åkt ett par gånger, och sett bommar, även om hon inte gått över dessa. De fick tillsammans lösa uppgiften, och springa i ridhuset, gissningsvis 10 varv, sen var det kortslutning i hjärnkontoret. Väldigt trevligt temprament på Kingen ungar. Så ledsen att Kasanova är valack, och ska därför säljas, och vargtänderna är tagna!

På eftermiddagen ringde telefon, och nu är även Simon såld, levereras i morgon!

Lopp 9, på Romme igår startade Myrsjös Magica med Rickard Skoglund i vagnen.

Han har kört väldigt många av våra uppfödningar, och känner den röda tråden i dem!

Otroligt bra kusk, som körde henne till en säker 2a plats, istället för att jaga, och riskera en galopp, och försöka med vinst, för de kommer, när hon är redo! Så klokt!!

201118

Fölleveranser.

Nu börjar mitt flackande över Sverige på allvar. I går var jag till Sundsvall, med nordis ungar.

Och idag kom Chardonna hem med sitt föl, Henning. En känslig kille, som ”inte vill” ha grimma, eller någor annat heller för den delen. Stor som ett hus, och 7 månader, så vi får lite att jobba med. Henning är såld, och han levereras inte förrän han är lika lätthanterlig som de övriga.

Fodervärden har inte gjort något fel, och det är alltid lätt att vara efterklok, dock inte så roligt att ta reda på bara. I många år, har vi haft/tagit emot avvanda föl här, men vi vill inte utsätta oss för risker längre, så därför tar vi inte emot någon utifrån mer. Denna är ju liksom min, så det är en annan sak. I söndags hittade jag ett foster i lösdriften, och med tanke på storleken, så har jag ett par ston att kolla, även om jag misstänker ett specifikt sto, en inackordering. Anneli kommer ikväll, och ska dräktighets undersöka.

201111

Myrsjös Lilla Diva och Sofia.

Precis som sin äldre syster Myrsjös Älva, ”brinner det i huvudet” på henne.

Tuff brud, som går fram överallt, inte rädd för något, och vill trava, tyvärr i sin takt.

Det betyder okontrollerat, och fort som fan! Hon hittar luckor, och har inget stopp!

Men, det kan bli riktigt farligt! Man kan inte utsätta varken kusk, eller medtävlande för hennes framfart! Hon är vacker som en tavla, och har stam som iaf jag vill ha i aveln.

En del kan tycka, att sånt avlar man väl inte på! Det humöret……

Springa vill hon ju, i sin takt.

Men, tar vi en annan ras, där kusken sitter på ryggen, så heter det: Hon är lite vass, så hon behöver en hingst med bra temprament….. Eller? Har ni hört det någongång?

Nu är Divan hemma igen, och går i samma hage som mamma Woudina. (något het i huvudet)

Rholle och David är levererade till sina nya respektive stall, 2 Kingen ungar kör jag på lördag.

Så avvänjningen är på gång hos alla föl, dock har de kommit olika långt, även om den del är jämn gamla, de behöver olika lång tid på sig helt enkelt!

Sofia….. Årets stoföl, av 16 möjliga, gjorde sig illa, för några veckor sedan.

Halskotpelaren. Jag har kollat henne flertalet gånger, i hagen, i boxen, varje dygn, extra.

I dag, snubblade hon omkring, och började vingla. Jag visste att den dagen kunde komma, men också att det kunde gå vägen, och läka ihop, och att hon kunde bli avelssto.

Det gick inte vägen……. Jag ringde Svensk Lantbrukstjänst, och Kristoffer var här på ett par timmar. Han är så lugn och fin med hästarna, så även om det är jobbigt, och tråkigt, så är jag glad över att det är han som körde idag.

201031

Myrsjös Magica.

I sin 3e start i kväll, så vinner hon!! Så glad för vårt samarbete med Lina Tallberger!

Extra roligt när vi äger både mor och far, och även lillebror ska upp till Lina.

Nu är Myrsjös Magi, vår ”Maggi” miljonsto! Hennes avkommor har travat in 1 020 000kr!!!

Myrsjös Timeout klarade även sitt premie i kväll!

Den här veckan, har vi lämnat fölet David, till sitt nya hem, en ny inackordering har kommit, välkommen ”Nuts”. I morgon åker inackorderingen ”Jazzie” och fullblodet Stevie som jag lånat i många år, åker hem till matte. Jag har också hämtat hem Kitty, som varit på inridning.

Anders bökar med traktorn i lösdriften, då vi tidigare dikat, och vatten rinner nu genom hagen, så måste det även dikas om där, flertalet lastbils lass med grus kommer på måndag, så nu är det mycket att göra, för att hinna klart.  

201024

Hedda och Hometown

I går var jag till Karlstad med Hedda.  Hon åkte inte med hem igen. Såld.

Det fanns inga veterinära anmärkningar, och röntgen var bra. Som väntat, iaf för mig.

Jag kommer inte vilja sälja äldre hästar mer. När vi har haft dem så länge, och med Hedda har vi gjort att rätt, social, mental träning, utbildad av fantastiska proffs hela vägen. Det känns i hjärtat då. Hedda sparade vi för framtida avel. Men…. ju mer jag lärt mig, och ju mer forskning jag kommit över, är fertilitet, och svåra förlossningar ärftligt, och Heddas mor, hade flertalet svåra förlossningar. Jag törs inte riskera fina Hedda, och nu bär ett annat sto hennes foster.

Hedda har nu fått en toppen familj i Värmland, och jag tror det kommer bli så bra, att jag i framtiden får sitta på VIP läktaren och se dem på tävling!

Nu äntligen, efter tjat från mig, sedan juni, har jag fått fakturan på vår nästa avels hingst Hometown, så nu är han äntligen vår! Nej, han kommer aldrig ta Highcruisers plats, men inte långt därifrån, lika trevlig och mild! 

Nu har vi också siktet inställt på en specifik hopphingst! 

När Angelica, min dotter kommer nästa gång, ska hon hjälpa mig, och få in Hometown och även en annan ny hingst (Island) på hemsidan inför 2021.

 201022

Myrsjö hästar har startat.

Myrsjös Magica startade på Solänget, riktigt skitig bana, och hon slirade omkring, Ulf Ohlsson fick ”bära” runt henne, och de kom i mål som 5a, i hennes livs andra start. Bra kämpat!

Myrsjös Ruter Ess gick precis ett monté lopp på Bergsåker, och det här var hans 7e monté start, och kommer 3a. Riktigt bra, det är nämligen hans ”sämsta” placering i monté!!

Vårt fina sto, mor till dessa, är Myrsjös Magi, resorberade tyvärr i somras. Nu har hennes avkommor travat in 990 000. Snart kan vi fira henne som Miljonsto!!

201018

King Anthony och Rholle Wild sålda.

Båda fölen får all proffs hjälp de kan få! Känns väldigt roligt. Båda kommer att behållas som hingstar, så jag är glad, och att det är gamla kunder som kommer tillbaka!

201017

Sofia och Hedda.

Sofia, vårt enda sto föl i år, av 16 födda egna föl, betedde sig väldigt märkligt i onsdags morse.

Som vanligt öppnade Alex boxdörren, kopplade grimskaftet och gick. Sofia expolderade!!

Fullständig panik! På kvällen ville hon inte bli fångad. Sofia är den mest tillgivna av dem alla, så vad hade hänt? På torsdagen, upptäcker jag en stor knöl på halsen. Hon var väldigt rädd, och skygg. Anneli veterinären kom ut på kvällen, egentligen för vaccinering , men fick givetvis titta på henne. Hennes kommentar var, ring Gonza, en röntgen! Sagt och gjort, på fredag morgon står Gonza på gården med röntgen. Halskotpelaren, är vriden och spräckt…….

Sofia blir inte ridhäst. Kanske avel? Gonza har pratat med kirurger, ingen operation.

Då Sofia äter bra, och nu försöker vi hålla henne i stillhet, så kanske, kanske, det kan läka.

Jag försöker att tänka positivt, men just nu ser det väldigt mörkt ut……

Sent i går kväll, var vi till ett ridhus med Hedda, för en provridning.

Oj, säger jag bara! Flickan är bara tonåring, men det var en fröjd att se, en så lycklig flicka, och en sååå nöjd häst! De två är ju skapta för varandra! Nu ska jag ringa de andra spekulanterna, för att avboka dem, Hedda har funnit sin egna ryttare, och vän!! 

201010

Simone, Hedda och Ruter Ess.

Simone, fick jag för ett antal år sedan. En ägare undrade om jag kunde hjälpa henne att köra hennes sto till slakt. Hon tyckte hästen var lite otäck, som var elak både mot folk och fä, som hon uttryckte det. Jag svarade, att klart jag kan hjälpa dig! Kom med henne på söndag kväll.

Då visade det sig att hon var svårlastad också, så det vore ju bra om jag kunde hämta också.

Då jag faktist känner till, väldigt många ston i området, var jag ju tvungen att fråga vad det var för otäcking hon hade? Hon heter Simone. Dvs, min gamla inackordering!!

Jag frågade, om jag hämtar henne nu, får jag henne då? Kom NU! Blev svaret.

Alex och jag åkte direkt, och ägaren och Alex gick in i stallet, medan jag öppnade släpet.

När jag kom in, stod hon med rumpan mot dörren. Jag öppnade, och sa hennes namn.

Simone hajjade till, vände sig om, jag kopplade grimskaftet, och vi gick raka vägen in i släpet.

Jag fick ropa på Alex, att hon fick stänga om oss nu! Simone har alltid haft en stor plats i mitt hjärta. Så rar häst!! Hon gick här på lösdriften, och var snäll, med de övriga. Hon tog sig direkt med King Louie. Tyvärr, föddes den ungen med skolios, och fick avlivas.

Hon tog sig igen, denna gång med Singular, och fick den superfina Simon, nu i stallet.

Trots enorma cystor, tog hon sig med Kingen igen. Men på dygn 93, ser vi hur hon brunstar mot hingst, och hon kollades, och var tom. Pga hennes cystor, och ålder, 21 år, valde jag att avsluta.

Sorg i hjärtat, och jag är tacksam över de år jag fick med henne.

Hedda, har idag, fått göra sin första hopptävling. Nolla i 90 cm blev hon.

En häst rev ordentligt på framridningen, vilket Hedda tyckte var lite otäckt, men i övrigt skötte hon sig som den pärla hon är!! Nästa vecka, åker hon Nina Norling och ska trimmas lite i dressyr. Vad vill Hedda bli? Dressyr, hopp, eller fälttävlands häst? Hon är till salu. Jag vill givetvis, ha så mycket pengar som möjligt för henne, men allra viktigaste för mig, är att ryttare och häst trivs tillsammans, och att jag får ta ett par embryon till, på henne. Det betyder för det, inte att hon är billig.

Myrsjös Ruter Ess, travade monté på Skellefteås travbana favorittippad, och han höll för pressen, och travade fint in först i mål! Tränare och ägare är Lina Tallberger, och ryttaren var Lena Fritz. 

201005

Hästbyte.

Har man köpt häst här, så kör jag hem dem i 99% av fallen. (Körde inte till Luleå)

Så även om High De såldes som absolut nyfödd 2019, så körde jag hem henne till Österhaninge i helgen. De övriga Myrsjö hästarna där, luktade på henne och visade tydligt att hon är en i gänget!

Även om det är länge sen, de levererades, så glömmer de inte lukten härifrån!

I går, kom ett nytt sto, som har varit här tidigare, nu fick vi hemme, och tanken är att hon ska vara bärarsto till ett embryo (från ett annat sto) till våren. 

Helgerna här, som sig likt under höstarna, spekulanter på både egna, och inackorderade hästar.

I går kom en familj för att titta på hälsa på Hasse, men föll pladask för David!

Inte första gången, och troligen inte sista heller. Det är det som är bra, att vi har så många att titta, jämnföra, och känna in, som det blir en bra kombo!

200930

Breeders och trav.

I torsdags åkte jag ner, till Tobbe och Krister, i St Olof. Lastade ur släpet som var fullt med seminlådor, till dem. Jag var där för precis ett år sen. Så fint de gjort! Hingstarna såg ut och trivas bra. Colmander, Espri, och co! Sov där.

På fredagen åt jag lunch på Flyinge, för då kunde jag se Frank Wild i 7 års klassen, och han gick till final, så lik mor sin han är!

På kvällen åkte jag till nästa hingsthållare, Lasse Forsström, och sov där! 

Vi seminstationer är kollegor, inte konkurenter!!

Lördagen, hjälpte jag Lasse flytta lite ston, annars en väldigt tråkig dag! Blev Scandic sen.

På söndagen, åkte jag och hämtade fryst semin, till kunder. Och en sen lunch på Flyinge, så jag fick se Springback, och sedan även en väldigt trött Frank. Han kämpade, men tappade lite kontakten, både med sina ben, och med bettet. Men väl kämpat!

Styrde sedan bilen mot Torsås, där jag sov på B&B, jättetrevligt ställe! 

På morgonen åkte jag bara 4 km, och hämtade 2 nya ston. Skulle egentligen bara vara en, men blev 2. …… Startade GPSen, som visade 46 mil hem. Vid 13.45 stannade jag vid en mack, och tankade, och tittade på travloppet i Umeå. Myrsjös Magica startade sitt allra första lopp.

Hon tog ledningen, hela första varvet, och sista bortsidan, körde flera om, då blev hon rädd/störd, och fick oreda på benen, och blev en galopp. Sen kom hon igen, och spurtade in på en 4e plats! Så otroligt mycket Magica fick på sitt erfarenhetskonto! Vi tuffade på hem och rullade in på gården vid 18.30.  De vita damerna fick bo i ligghallen på natten, röra på sig efter lång resa, och bekanta sig med lösdriftshästarna med en järngrind i mellan. 

200922

Myrsjös Ruter Dam

Lilla Ruter stod i trädgården både i lördags och söndags morse, så till slut hittade Anders vart elen var av. I natt fick hon stå på box, så hon var lätt att hämta, när hon i morse fick åka upp till brorsan, Myrsjös Ruter Ess, och även Myrsjös Rune. Lina Tallberger fyller på med fina Myrsjö hästar i stallet! Vi håller också på att städa upp, efter säsongen, och har passat på att ge Lina hittills ett 50tal hästtäcken , i varierande storlek. Vi har nog ett 1ootal täcken kvar, men då de inte klipps här, är de få som behöver täcke, så då kan de göra nytta hos Lina i stället.

I dag har jag lagt ett par hundra seminlådor i säckar, och kylklampar i kartonger, som jag tar med mig ner till Tobbe och Krister. Vi får ju fler hit, än vad vi skickar, så då brukar vi ge dem till andra stationer, Gocksta och Sättersbo, vill inte ha mer nu. Givervis har jag sparat, så vi har att börja med i vår. Jag tar transporten med ner, när jag åker på torsdag, med lådorna, till Flyinge. 

Tänkte få se Frank, på fredagen, hämta fryst semin, och även en häst på vägen hem. Hemma lördag, eller söndag, beroende på om Frank går till finalen på söndag eller inte. 

200920

Tornado och föl.

I går kväll travade Myrsjös Tornado på Bollnäs travbana. Hela dagen påminde jag Anders att efter intag, måste vi kolla på travet……. Efter intaget, bytte vi grimmor på alla föl, och var duktiga med namnbrickor och allt, och kom in vid 19,30 tiden och kom då på, att vi missat travet……

Tornado kom 6a, med en galopp.  Jaja, fölisarna är fina i alla fall! De är nu måga föl, i storleken för stora för fölgrimmor, och lite för små för ponny grimmor, Davids fick jag hämta i hagen i dag, och nu i kväll, satt den inte kvar…….. Får gå på grimjakt i morgon också.

200918

Bella Ciao xx

Bella är ett fantastiskt fullblodssto, som jag seminerat med King Louie, för att få fram en riktigt bra fälttävlands häst. Bella är stor, reslig, och rör sig väldigt bra. Men…..

Hon fick stryk på lösdriften, av de övriga märrarna, i våras, så det gick inte. 

Hon fick gå ut på bete, saftigt och fint, med ungstona, och tappade i hull, så det gick inte.

Mina ston som är väldigt bra, och rättvisa, ger sig på henne. Vet inte alls vad hon säger, eller gör, för att det ska bli så illa…… Så jag ser ingen annan utväg än att sälja henne till en vän, som har ett annat uppstallnings sätt än jag. Och med så mycket häst vi har här, brukar vi kunna lösa det allra mesta. Hittills har jag gått bet 2 gånger, och båda i år! Chardonna, och Bella.

Chardonnas föl fick jag behålla, och tyvärr, blev det en hingst, så han är såld.

Och Bellas avkomma tror jag väldigt mycket på, och det unnar jag verkligen min vän, Emma!

I kväll, körde jag henne, och där ska hon få gå med yngre, snällare hästar, än vad jag tydligen har.

200917

Hilma och Rune.

Jag var ner till Nossebro, och hämtade hem Hilma Wild. Hon har varit sällskap till ett sto köpt härifrån. Roligt att få hem och lära känne henne, hon har varit borta i ca 7 månader.

Stöddig som hon är, kom hon in i flocken, och talade om att det är hon som är drottning, och det bara är att anpassa sig! De tittade på henne, och gick och åt. Snopet Hilma!

Alex tog en tur till Sundsvall idag, och levererade Myrsjös Rune till sitt nya liv som travhäst.

Förr körde jag alla resor själv, men jag känner mig gammal, så det är så skönt när Alex kan avlasta med en del körningar! När hon började här för 5 år sen, fick hon åka på BE utbildning, så bra att vara 2 att kunna köra! Anders vägrar ta tung behörighet, för att slippa köra……

200912

Riksföl på Strömsholm.

Idag, tvättades, spolades ston och söner, vilket gick jättebra! De båda fölen har aldrig sett en transport, och de hoppade så fint in! King Anthony visades först. För dagen överbyggd, och i framvikt, jo, vid 5 månades ålder är man oftast det. Minuten efter visningen, stod han och blundade (sov) när knopparna i manen tog ur. Energin var på minus….. Stackars liten!

Simon , hade däremot energi kvar till banan. Spontant sa domaren, OJ, vad snygg!

I det fina banunderlaget, travade han kalas, och stuttade runt jämnfota i galopp……

Givetvis ingen final där! Vi lastade alla 4, i samma släp, lika lätt som hemma. Så duktiga!!

Stoffe och jag visade, och Stoffe har aldrig visat tidigare. Han har talang, den grabben!!

Alex körde säkert hem, och jag mockade ur efter oss. Fantastisk dag, när allt klaffar, jättenöjd 

med dagen, även om det inte blev finalring. En bra erfarenhet för fölisarna.

200911

Spekulanter i massor!

I går kväll, travade Myrsjös Ruter Ess på Gävleovalen. Han börjar hitta stilen riktigt bra!

Rikard Skoglund körde, till en lugn, och säker 3e plats!

Vi har börjat lägga ut föl till salu, på Myrsjö Gård´s facebook. En i taget.

En del mailar, en del ringer, och bokar tid. Jätteroligt! Vill hitta rätt hem till varje individ, så de inte riskerar att bli vandrings pokaler! Blir det inte rätt, får de hellre stanna här!

I går fick jag också ett mail, om att Wilma är nu ELIT, och Taiga är höjd till A.

Wilma är också precis kollad, dräktig för 9e året i rad, och beräknad fölning är i april.

Hon är den mest fantastiska individ man kan tänka sig, och galet fertil, trots sina cystor, som kommer med ålderns rätt. Ni vet att man tar 4-5 föl i rad, sen behöver de oftast ett viloår, för att det drar ut i tid, inte ofta man vill ha föl i slutet av juli. Men inte Wilma……

I kväll, kommer en god vän från Säffle, som bor över, då vi (och de) ska till Strömsholm, och starta Fölriks i morgon, så håll en tumme, eller två för oss!

200906

Vad ska jag säga, efter 5 månaders tystnad?

Det är SÅÅÅ mycket som hänt. Både roliga, och sorgliga saker. 

En anledning till att det blev tyst, på mitt skrivande, är att coronan gjorde att folk jobbade hemifrån, så de hade tid att komma hit. Jag lovar, det RASADE in häst!!

Vi tackar gudarna, att vi hittade ”Stoffe”som blev anställd i maj. Ifjol hade vi 200 ston på semin.

Det hade vi här SAMTIDIGT i år! Totalen hamnade på 280 ston! En normal semindag, 

hade vi mellan 65-80 ston, 8-10 hingstar att tappa, i flera månader.

30 fölningar, 30 ston seminerades med fryst, vilket betyder seminkoll 3-4 gånger på dygn, 

stoägare, som dyker upp alla tider på dygnet, och telefonen gick i ett!!

Fick jag bara en halvtimmes sömn då och då, så valde jag kudden, inte hemsidan…..

Vi har överlevt sommaren, ett magiskt team, har vi, och alla har verkligen ställt upp!

Fölningarna…… 30 stycken kom ut, lite smågrejjer, nåt felläge, men inget stort fel!

Sista fölet, fick 14 timmar gammal åka till klinik, då hon låg och rullade runt i boxen, hon klarade sig, och när mammahäst var dräktig igen, åkte de hem till matte.

Själv fick vi ETT sto, och 15 hingstar födda i år……. Finns det någon som slår det? Vi som i vintras pratade om att vi behöver spara stoföl för framtiden……

Den här säsongen har varit väldigt jobbig då vi mist flera favoriter. Också en anledning till att jag inte uppdaterat hemsidan, det var för känslosamt att skriva om.

Timetosaygoodbye gick först. En skada i bockrummet, gjorde att jag valde att avsluta.

Highcruiser…. Min finaste prins…..

Han, under sina 7 år här, kröp ofta under staketen och betade. Jag tror han skadade nacken då.

Måndagen den 15/6 åkte vi in till klinik, då han inte var sig själv, jag ville ha en röntgen på halskotpelaren. Det var så mycket häst där, att jag fick lämna honom, så de skulle ta det först på tisdags morgonen. Mitt i natten, ringer Mälarkliniken och säger att han ligger i boxen, och kommer inte upp, de avlivar nu. Chock! Fruktansvärd chock! Jag åkte ju in med en nästan frisk häst, och 10 timmar senare avlivas han! Min prins! 

Det blev aldrig någon röntgen, Agria ansåg att han även var så lågt försäkrad, att de inte ville obducera. På tisdags förmiddagen lånade jag släpkärran för att hämta hem honom.

Ett par dar tidigare hade vi fått en plats godkänd begravningsplats av komunen till Kingen.

En lastmaskin la honom på släpet och åkte. Jag stod där själv, med död prins, spännband, och pressenning. Jag trodde hjärtat mitt, skulle gå i bitar……… Jag gråter nu, när jag skriver, och jag undrar när saknaden bleknar, kommer den att göra det? Det gör verkligen så ont i hela kroppen.

Vill inte prata mer om det…..

History, var krasslig hela våren, med bölder i ett ben. Hon fick mitt enda stoföl (Sofia) och vi provade att göra, ta, Embryo på henne, men kroppen hennes sa nej, hon blev aldrig dräktig de 8 dagarna vi behövde. Sofia var knappt 4 månader gammal, så gick det fort utför, och det var inte etiskt rätt att hålla henne vid liv längre. Sofia går kvar i gruppen, och de andra stona, speciellt Woudina tar hand om henne.

Säsongen närmade sig sitt slut, och det åkte hem ston, då, som vanligt började 28 årige Kingen vandra. Inte så bra vid hans ålder, så innan han blev mager, valde vi att avsluta. Inget roligt beslut att ta, men han hade inga tänder kvar, så det fanns ingen återvändo.

Jag får nog säga att jag var ganska redo, men inte Anders på samma sätt.

De ligger  bredvid varandra nu, våra fina pojkar.

FYRA starka favoriter, på så kort tid var, är, tufft!

Lite roligare saker har också hänt, många faktiskt, så nämner bara ett axplock.

Hometown en hingst efter Apache – Ferro född 2012, hämtade jag i maj på Ultuna.

Ihop skruvad i höger has, efter en olycka på Lövsta seminstation. Han kommer att verka i aveln från nästa år, då han ska vara läkt! Han kom alltså innan Highcruiser gick bort.

Vi har som brukligt haft fölmönstring här. 2 hoppföl har gått vidare till riks, även när de höjde kvalgränsen. I år, tror jag att vi fått vårt bästa föl, någonsin!! Wilmas förstås. 

Dock så var han så ointresserad av att visa det just den dan, och på pappret vårt sämsta föl!

Ska man skratta eller gråta? Jag väljer att skratta åt det!

Nu måste jag gå och ta in hästar, och fortsätta jaga stoägare som inte hämtar sina ston!

2 stycket har varit här i mer än 6 månader på semin….. 97 häst för dagen, här……

Fortsättning följer, när andan hinner med.

200413

V75, nummer 7, och praktikanter.

I lördags hade vi 2 uppfödningar på V75 i Dannero.

Först ut var Myrsjös Ruter Ess, som kom 5a, och sänkte sitt rekord med 3 sekunder!

Några lopp senare, startade brorsan Myrsjös Stalo, efter ett långt uppehåll, och han var het, och tog ledningen. Han höll då på att kväva sig, och då är man glad att det är en rutinerad kusk, som Ulf Ohlsson, som avbryter! Svårt när hästen faktist vill, för mycket!

I går kväll, kom 2 praktikanter från Bollerups unghästlinje, 2 mycket rara tjejer! Moa och Elise.

I kväll, kom nummer 7, ännu en hingst, svart denna gång, en Classic Photo,

och fina Day´s of Glory. Insprunget 1,4 miljoner, 21 år gammal nu.

200409

Nummer 5 och 6.

Nummer 5, dvs Avelle, fick en bedårande hingst unge, med 4 vita och strimbläs efter King Louie.

Han kom med en rasande fart, tyvärr reste sig Avelle lika fort, hon låg bara några minuter.

Jag säger tyvärr, då fölisen inte får det värdefulla extra blodet, från moderkakan, genom navelsträngen. Utan nu rann det åt andra hållet, så snabbt dit med en klämma! Han kom strax före kl 01 den 7 april. Vid 4 tiden kunde jag lägga mig och sova en stund.

På kvällen, hjälpte jag en granne köra sin unghäst till utbildare, och var hemma kl 20.40.

Hinner bara slå ner arslet i fotöljen och fundera på att kanske äta något, när jag byter kanal på kamerorna, och ser Simone ligga och krysta. Bara att springa!!

Jag ser bara en hov, klipper bort larmet, som ännu inte gått, och öppnar hinnorna, och går in och letar efter den andra. Bakslaget förstås. Först kunde jag hala upp knät, krystvärk, nästa gång kunde jag dra upp skenbenet i bättre läge, krystvärk, tredje gången, fick jag ut hoven. I denna stund var det tur, att det var Simone, som fått flertalet föl, och är ganska stor på insidan.

Anders och jag fick dra, till slut kom han, en gigantisk fuxkille! Även Simone for upp, navelsträngen gick av förtidigt, och Simone var snabbt framme och slickade fölis.

Navelklämma, foalgard, sen tittade jag efter efterbörden, hon hade eftervärkar, vilket gjorde att den stötvis åkte ut, och sedan in. Jag höll i den, då den var spåning, ville jag inte få in det i slidan.

Efterbörden var skör, och trasade sig i mina fingrar, så lite lirkande, fick jag ut den hel.

Simone är en helt fantastisk mor, som lyfte upp honom, för att han skulle dia…… Vid 12 slaget kunde jag känna mig trygg att sova ett par timmar! Nästa troliga sto, känner jag inte så väl, och hon kom för att husse har blivit väldigt sjuk.  Så jag tog extra råmjölk av Simone, för att kunna ge nästa, om det behövs, bra att fylla på i frysen. 24 fölningar kvar….

200405

Fölkurs, och Ruter Ess.

Ruter Ess, travade i Bollnäs, ledde hela loppet, och blir precis omkörd före mål, och slutar 4a.

Ingen galopp, och nytt rekord! 195 000 har nu 5åringen sprungit in!

Idag, söndag, hade vi den 3e, och sista fölkursen här. Väldigt bra, att det blev lite avbokningar, så vi 18 fick gått om plats. Fantastisk smörgåstårta, (min dotter kan hon!) och bra, roliga diskutioner, tycker det blir bättre ju färre vi är! 

200330

Fölning 4, och 9 hingstar.

Woudina har fölat, även hon en vecka tidigt, 3 av 4 har varit för tidiga i år!

En liten hingstunge, lite vek bak, och väldigt mycket fram, som jag har masserat, och lite dålig balans på det, så blev det flaska. Tyckte då ha tog flaskan på ett lustigt sätt…… Tungan är i kortaste laget!! Vilket också har gjort att han haft extra svårt med att dia. Nu har Woudina bra lättmjölkade spenar, vilket jag tackar gudarna för!! Hade hon varit ett maidensto, med outvecklade spenar, som de väldigt ofta har, hade detta aldrig gått!!!

Andra dygnet, hade han lärt sig, komma upp, och dia själv, då började andra problem, inte kunna lägga sig, tidigare hade han ramlat ner. Då, börjar alla ben svullna, de stasar sig. Så i stället för att hjälpa honom upp, fick vi hjälpa honom ner. På 4-5 sekunder sov han, sekund 8 snarkade han!

Frågade en veterinär, dock inte mina ordenarie veterinärer, : om jag skickar en bild till dig, med 4 svullna kotor på ett föl, och så trött, att han bara står och hänger, vad tycker du att jag ska göra?

Åka in omedelbart till klinik! Blev svaret. Inte lägga fölet och vila den? Inte konstigt att det är fullt på klinikerna. Detta är nog vår 5e eller kanske 6e, som blivit så här, genom åren…..

Nu, är han 5 dagar gammal, och busar ordentligt. Lite vek i fram, men bak är bra, och hänger inte i knäna, busar som vilken skitunge som helst!

I går, kom 3 hingstar, Dalwhinnie, Cujo7, och även Timetosaygoodbye! Så glad för det, ”Timen” är något extra i hjärtat på mig, och vår första varmblodstravar hingst, är nu tillbaka!

Jag hoppas innerligt att han får ston, då amatörerna älskar avkommorna, då de är trevliga, och tjänar skapliga pengar! Han kommer aldrig kunna konkurera med Maharajah, men han kostar heller inte lika mycket att använda.

I morse öppnade vi semin! Dryga 40 ston, 3 att seminera!

Kingen fick hoppa på bocken, och gjorde det bra, lite nervös var jag, 28 år gammal, men han överlevde, och var väldigt stolt över sig själv, när han passerade de andra hingstarna på väg tillbaka till boxen!! Den 9e och den sista boende hingsten kom vid lunchtid, Saigon.

Så fin han är, också en gentleman, 22 år gammal! Inte varit hemifrån på länge, så han var väldigt högljudd, och talade om för de övriga att han hade kommit. På ett par timmar var allt tyst och lugnet kom över gården igen. Just nu, är det 103 hästar här, och absolut knäpptyst! 

Helt fantastisk hingstpark boende här!!! Man får nypa sig i armen……

200317

Föl kurs och nummer 3.

I söndags hade vi fölkursen, nummer 2. Vi blev 22 stycken, och det behagliga antalet, gjorde att vi kunde hålla bra avstånd, i smittotider. Jag tycker att det var bra, att några kände efter innan de kom, och stannade hemma.

I går morse fick History föl nummer 3 för i år. En svart (blyertsgrå) skönhet, som dessutom är ett STO!! Allt har hittills gått som på räls, och jag hoppas att de lymfangit tjocka bakbenet, går ner nu, så hon kan få röra sig obehindrat igen. Det var likadant förra året, så det här var inte bra…..

Allt var ok, så då körde jag då ett sto till slakteriet, som inte passade som mottagarsto för embryo. Till slakteriet, för bara friska djur åka! Jag blev väldigt ledsen över att se hästen före min, hoppa på 3 ben. Veterinären där, gjorde sin plikt och avlivade den snabbt, och hästen gick i ”konteinern” inte till livsmedel. Hästägaren fick sig en ordentlig avhyvling:

Att så här gör man inte mot ett djur! Denna skulle avlivats hemma, inte vänta en helg, och ställas i en transport!  Jag hoppas ägaren tar till sig detta!

På eftermiddagen kom Gonza tillbaka, och kollade på 2 ungston, som är halta på varsitt bakben.

Underbart att ”bara” hitta hovbölder! Jag var rädd för frakturer.

I morse seminerades det första stoet för i år! Fryst, därav Gonzas rännande här. 

Känns dock inte som en klockren bra brunst, som man vill ha, på just fryst. 

Men ston har bevisat att jag ibland har fel, så resultatet får vi den 1 april…..

200311

Första kollen av ET ston gjord.

Jag tycker, att jag har fått tag på riktigt fina ston, i bra storlek, bra ben, rätt vinklar osv.

Trevliga att hantera, men inte ”lobotomerade”. Jag har varit lite nervös för denna koll, kommer det bli mass slakt, eller vad blir domen, från veterinär Gonza……

En hade cystor, en var full av vätska i livmodern, och en kan, bli ett problem, så ett obs på den.

På 18 ston, gick 2 bort, och ett kanske, det tycker jag är en bra början! Några av stona har aldrig varit i en seminspilta, och de var så duktiga! Givetvis var deras vännina med, och stod nära, och en havre krubba gör mycket till. Några var redan igång, några var ännu i vinterdvala. 

Ägare vi lånat ston utav har fått besked, och det blir bara en resa till slakteriet, med en.

Den med cysta semineras med hemma hingst, och får bära ett eget.

Cujo7 var här en snabbis och fick sina CEM prover tagna.

I morgon kommer veterinär, vaccination, och hovis och ska gå igenom alla födda 2019-2017.

Jag har nu också anmält våra 6 halvblods hingstar till Strömsholms hingst visning.

Hoppas den blir av, med tanke på stora folksamlingar och corona viruset……

200310

Fullmatade dagar!

10 dagar sen jag skrev sist, vi bygger för brinnande livet! Embryo delen, och bygger om gamla stallet, för hingstar, grövre plank, och framförallt, högre mellanväggar.

Myrsjös Ruter Ess, har travat i Umeå, och fick en fin 3e placering, grattis Team Tallberger!

I lördags var jag till Söderala och föreläste om fölningar. Jag hoppas jag inte skrämde dem, 95% av alla fölningar går superbra, men vi pratade om problem, vad man gör då, och hur man upptäcker det i tid, på mitt sätt, lite ironiskt, så de ska höra min röst i bakhuvudet…..

Bokningar trillar in varje dag till travhingstarna, känns bra, de är så fina, grabbarna!

Idag har vi också hämtat hem alla mina ston, som jag haft inhyrda hos grannarna, nu är det 91 häst här! Och vi har inte ens öppnat stationen, det kom 6 nya seminston i helgen…..

200301

Nummer 2, och ny hingst!

Larmet gick kl 22.29 igår kväll, och ut kom nästa stoföl. Ja, de verkar ha lite bråttom, 2 av 3 mars föl kom i februari…. Ingen överraskning, alla tecken fanns där, på de båda. För 3 år sen regnade det hela tiden, så nu ”dammade” av föltäckena, så de ändå kunde vara ute några timmar i dag.

Bruksprovet är ju på Grevagården i Skövde, och med tanke på våra ston, tordes jag inte åka, men det behövdes ju inte, då ”vår” Cujo 7 gick igenom, på prestation, och med testryttare, så har vi kompletterat hingstparken, med en mycket prestations säker hingst, som jag tror kan passa många ston! 15 år gammal, och ridbar som få!

Mer info kommer givetvis, hingstägarna är på väg hem, och vi ska se hur våra almenackor kan sys ihop för ett möte. Jag är så glad för detta!!

Gladast idag, var nog ändå Highcruiser, hans käresta, vår skäck, Mata-Hari, kom in på box, för fölning, och hennes box, är bredvid honom. När han fick syn på henne blev han sååå glad!

200229

Första fölet har kommit!

Det sägs att när det är kallt, kniper stona. Jag tror fölis kommer, när den vill.

För några år sen, kom en i 17 minus grader. Denna kom på årets hittills kallaste morgon, minus 10 grader, strax efter klockan 5 på morgonen. Hon ville dock hellre snutta på mammas bakknän, än på juvret, och det är en balansgång, att nappa den så den orkar leta, men inte bli för mätt, så den inte behöver leta…… Vi 16 tiden, lagom när husse och matte kom, diade hon själv, för första gången. Vid 21 tiden kände jag mig lugn, att fölisen ”kan själv”. Stoet brydde sig inte om förra årets föl, men i år, är hon mer moderlig, även om jag önskar lite till, hos henne.

idag, ett dygn gammal, fick de komma ut i mindre hage också. Dock ville jag inte att hon skulle ligga ute, så det blev korta stunder. 

I går kväll, hade vi 2 uppfödningar som startade på Bollnäs travet, båda trodde dock de var på Täby galopp, tråkigt, men bara att komma igen!

Vår uppfödning ”Mona” har varit i Högbo och hoppat, och gjorde nollan i 130cm. Kanon!!!

Vi sitter också klistrade vid datorn och tittar på Bruksprovet, vi har intressen i en hopphingst där, som vi kommer att ha hos oss….. Resultatet kommer i morgon, håll tummarna för oss!

Jag var i går också till Östhammar, och hämtade Alex hästar, så nu är även hon, i tjänst!! Kul!

200222

Hemma igen.

4,5 dagars semester var väldigt behövligt, men hade en inre stress, så det är skönt ändå att vara hemma, och påbörja ombyggnationen av gamla stallet. Innertaket ska bort, och takbjälkar ska ändras om, det påbörjades en timme efter att vi kom hem i går. Hästarna mår utmärkt, dock tycker jag att Kingen är väldigt stel på morgonen…… Nyttigt att vara borta, så man ser med andra ögon, när man kommer hem. Han är 28 år, och med ålderns rätt, får han vara lite stel, men jag är så rädd om honom, och jag hoppas jag inte ”letar fel”.

200216

Fölkurs, och Pia Pia.

I går eftermiddag hade vi den första av 3 fölkurser här.

28 blev vi, och vi gick i genom hur vi gör här, och varför vi gör det.

Blev många frågor, diskutioner, och mycket erfarenhets utbyte. Med ca 250 fölningar, har vi råkat ut för ganska mycket, och vi pratade om, hur vi gjorde då, och hur vi kanske borde gjort, hur förhindra det igen, osv…..

I helgen har det varit stora Internationella tävlingar i Norge. Sista klassen vanns av hingsten 

Donkey Boy, och femma kom Highcruiser dottern Pia Pia tävlande för Norge, vi gratulerar då även uppfödaren Aja Blomkvist till denna fina häst!!

200214

Tornado och Cornelia.

Myrsjös Tornado startade på Romme i kväll, vilket jag helt glömde bort när jag stod på Willy´s.

Kollade senare, och såg att han var oplacerad.

Cornelia kom idag. En väns dotter, som varit här på praktik för flera år sedan, och har varit här då vi åkt på årsmöten i Hingsthållarföreningen, någonstans i Sverige. Givetvis är det ett sådant möte även denna helg, så i stället för att jag åker, får vår veterinär Gonza vara min ”stand in” och åka med Anders över helgen till Åby Arena i Göteborg, och lyssna på föreläsningar, om bl.a ET……. 

Cornelia känner hästarna, och bara en boende hingst, är för henne ny, och han är lika trevlig och lättsam som de övriga. En ögonskada får hon tyvärr också, på en unghäst.

Veterinär Anneli, och båda hovslagarna har jag bokat in i veckan, så hon får lite att göra……

I morgon är det den första Fölkursen, av 3 här hemma. Jag tänkte max 25, och det blir ju alltid någon avbokning, så jag tog in 28. Ingen har ännu ringt återbud. Vi får plats 29….., med mig.

200211

5 A hingstar!

A, får en ridhingst på sina fina avkommor, som givetvis måste prestera!

Vi har ju hela tiden sagt att vi har en röd tråd i våra hingstar. Lynne, arbetsvilja, och ridbarhet, i travet blir det ju då körbarhet!

Att nu stå med alla 5 ridhingstar, och dessutom alla 5 har A, det är STORT!!!

Vad vi gör i övrigt? Sånt som inte syns förstås! Grusar hagar, spolar ben, mockar…..

Snart står Embryo delen klar, utanför ”konferansen”, och ombyggnationen i hingststallet, mittemot seminstationen. Snart är alla delar här, sen ska taket lyftas, och inredningen in…….

Nästa vecka måndag till fredag eftermiddag, har VI semester! Vi har bra hjälp här hemma, så för första gången på 17 år, åker vi ihop……. Så jag tar inte med mig datorn, och ser mailen först när jag kommer hem, telefonen har jag givetvis med. Det som kan vänta tills jag är hemma, får gärna vänta tills dess. Eftermiddagen den 21 februari.

200129

Nya ston!

I måndags kom 2 nya travston, stora rejäla damer på 167 cm, från Gotland. De är tänkta till mottagarston för Embryon. Om de fungerar här i flocken, hittills ser det bra ut.

I mars, kommer Gonza titta på stona, börja följa dem, och ta alla tänkbara prover!

I går tisdag, hämtade jag Ellie, 4 år, som är född här, såld, och nu tillbaka för fölning.

Idag var jag och hämtade Myrsjös Magica, som travtränaren tycker att hon inte riktigt är okej i munnen. Veterinär Anneli skulle ju ändå avlösa hovslagaren som varit här hela dagen, och vaccinera ett gäng ston, så det blev en munkoll också. Tränaren Christina Erlandsson hade så rätt. 4 mjölktänder sitter löst. Pga högt smittskydd får Magica stå i det tomma seminstallet under natten, och pappa Tangen Scott, får göra henne sällskap, ett par boxar bort.

Direkt efter det drog jag till Tierp, och köpte tillbaka vårt gamla sto, Kapris av Ena.

Vi får se om även hon blir mottagarsto, (lite gammal) eller om det blir en favorit i repris, HC.

Kapris har en svart mycket fin 2 årig dotter efter HC kvar i Tierp.

Väl i Tierp, var jag ju tvungen att stå på telefonen och ATG igen. Trav i Bergsåker, och vår uppfödning Myrsjös Ruter Ess startade. Instängd 2 varv, men kanske var det det som höll honom i trav, fick luckan väldigt sent bara 50 meter till mål, men hann förbi 2 stycken och slutade TVÅA!!!

I morgon bitti kör jag tillbaka Magica till Berga gård, och Erlandsson igen.

200126

Hedda och Helouise.

Helouise kom ju den 13/1, för att vänjas av från sitt föl. Juvret har gått ihop, på ett bra sätt.

I går morse lastade vi henne, och körde mot Skåne. Till Hedda. De två har ju gått ihop,

i flera år, sedan blev Hedda ridhäst, och Helouise fick föl. Nu träffades de igen! 

Dock blev inte Hedda särskilt imponerad av att hon kom….  Hästar tänker inte som vi, men….

Det kändes som Hedda är en prinsessa, eller behandlas nästan som en drottning faktist, och hon vill inte ha konkurens av skitungen hemifrån! Helouise är 6 veckor yngre. Typ så, om man förmänskligar det hela lite. Camilla red Hedda, det har hänt grejjer!! Överlinjen……

Nu lägger hon sig inte på bogarna och gör sig söt och snäll.

Nu orkar hon bära sig, på bakbenen, fin i fronten, och så fin takt. Riktigt roligt att se!

17 timmar senare, var jag hemma i vardagen igen.

200118

Myrsjös Ruter Ess i monté.

Jag var till Romme och såg hans första montélopp. Jättefin, är han! Men kunde i alla fall, inte hålla reda på benen i starten, och fick en liten galopp, han ”ställde” sig snabbt, och travade in på en 3e placering. Jag sa bara hej till ägare/tränare Lina, då jag ytterst sällan går in i stallarna, på grund av smittrisker. Vill inte få hem något till de dräktiga stona, och heller inte ge, de känsliga tävlingshästarna något av våra ”skitungar” hemma.

200117

Myrsjös Trollpacka. 

Trollpacka har resorberat…… Så himla tråkigt! Hade önskat att systrarna Maggi och Packa skulle ha sina föl ihop…. Anders har väl inte varit helt nöjd över att ha 2 dräktiga nordisar, och 2 dräktiga varmblod, även om han vill åka på trav och se våra uppfödningar springa….

Svår ekvation faktist! Vi känner oss mer hemma på ridhästarna, då travfolket fortfarande tycker att vi är nybörjare. Vår vän, Ylva, veterinär från Stockholm, tar Trollpacka, och hämtar henne på söndag. Det känns bra! Hon kommer tillbaka för seminering, och vi kan låna henne något år, om vi skulle vilja. Ylva har 2 nordisar i avel, så det kan inte bli bättre för henne!

200114

En helt vanlig vecka….

Veternär Anneli har tagit lite tandkoll på några av hingstarna, Helouise har kommit till oss, för att matte ska få hela staket hemma, då Helouise lämnade kvar dottern hemma.

Helouise är dotter till Highcruiser, och är ”Feas” sista föl, dvs lilla syster till Wilma snenäsa.

Jag har varit hos en av våra hästägare och skruvat ner inredning, då de har sålt gården, nästa vecka åker vi och hämtar boxarna. Jag for en sväng till Varberg och lämnade av en häst, och i morgon åker jag och hämtar 2, lite norr om Sundsvall. På fredag levererar vi ett sålt föl, så summan av det hela är lika många hästar ändå…….

200108

Prishöjningar? 

Jag tror inte stoägare förstår, vad Hingsthållarföreningen jobbar på att få ner kostnader, och motarbeta prishöjningar! Vi har använt Studit, ett helt suveränt data system för seminen! Snabb återkoppling till varje stoägare osv. Nu har vi fått aviseringar på att priset kommer att dubbleras……

Seminlådorna…… Vet stoägarna om, att vi alla stationer måste betala i förskott? Ifjol betalade vi 18 000 kr, nu pratas det om det dubbla…… Sen per låda förstås, faktura varje vecka, och betalning på 10 dagar, annars hämtas inte lådorna. Och ja, vi har svårt att hinna sitta på kontoret och fakturera stoägarna varje vecka. Mycket pengar blir det, och alla betalar inte i tid, och faktist några inte alls. Har i dag skickat några till kronofogden. Och det är inte det första jag gör, jag lovar.

Men när man ser dessa kunder på utlandssemestrar på fb, då brinner det i huvudet på mig!!

Så tacksam att de flesta stoägare är sååå bra! 

Om dessa prishöjningar går igenom, så hoppas jag stoägarna förstår!

Stallhyrorna har ju redan gått upp till max, pga diesel, spånpriset, ensilageplasten, och annat man inte kan råda över! Mer i plånboken blir det ju inte, inte hos oss, i alla fall……..

200102

GOTT NYTT ÅR!!

Var ute och lyssnade på lösdrifterna på nyårs natten. Helt lugnt!! Och det small satan!

Kan bero på att de är ganska vana, motorsåg, mutterdragare mot järn, kompressorn som hoppar igång, ja, listan kan göras hur lång som helst! Jag menar bara stridsvagnarna som passerade på några meters avstånd, och de höjde knappt huvudet från höhäcken!! Stress smittar, men det gör även lugn….. Och det började med ett par smällar vid 21 tiden, och sen lite till, så de han vänja sig! Hundarna tog smällarna som bildörrar, och skällde och for runt, och undrade vart bilen var?

Önskar att alla hade lika coola djur som vi, ledsamt att läsa om döda djur på grund av smällare.

Märrar tas in från lösdriften, och hingstungarna säras från flickorna. Det kommer som de flesta år, bli jobbigt pussel, så nu har jag även inackorderat mitt ena stoföl. Hilma Wild, om hon inte är hemma, så blir hon svår att sälja! Henne vill jag ju ha kvar, och ingen ska bli kär, och övertala mig att få köpa henne! Hilma fick följa med till Nossebro, där jag levererade även Hailey Rose till matte. Så nu har Lovisa fått 2 st HC föl att ta hand om.