2019

191223

GOD JUL!

Vi har det väldigt lugnt här, just nu. Peppar peppar…..

Jag har i dagarna blivit ett år äldre, och så tacksam för att få gratulationer av alla på fb, sms, messenger, och trevliga samtal! Fb kraschade visserligen 2 gånger.

Just nu har vi bara 2 ston kvar i fölgrupperna, de sist födda förstås, som ska säras efter jul.

My Princess ska åka hem till John igen, då hon inte fixar att gå på lösdriften på vintertid.

Vi får se om hon får med sig bästisen Bahia ett tag eller inte.

Om en vecka, kommer stona som ska föla i mars i på box igen, och så börjar vi om!

Mycket planerande, grubblande, funderingar just nu. Det har varit ett bra år, vad finns det vi kan förbättra ännu mer? Leran, kan vi inte göra så mycket åt, vi har kört ut 400 ton grus redan.

Även om det inte syns, kan jag säga att det syns i plånboken…..

Vi kommer som jag tidigare sagt, inte ta emot unghingstar på betet mer. Och det gör ju att de få vi har, kan ta en annan hage, och då har vi 30 hektar stort bete till semin ston!! Det blir kanon!

Just nu har vi 12 hingstar i vårt program, kan bli 13.

Jag skickar iväg Anders också över julen så då får hästarna och jag det väldigt lugnt!

God Jul på er alla!

191218

Delat ston, och Kingen.

Hopphästen, som hoppade ut från lösdriften, fick nu sällskap av de andra 2 stona från sin hage.

Så nu går det 8 föl kvar i gamla hagen. Vi satte dessutom ett elsnöre på ca 180cm höjd över lösdriftsgrinden, för säkerhets skull. Hon tog sats, och jag vrålade NEJ! Då stannade hon och gick till väninnorna i stället. Snöret får sitta ett tag till…..

Matilda, en gammal stoägare, kom förbi idag, för att rida Kingen.

Jisses, han var på tårna, och tyckte det var jätteroligt! Vi hoppas vi kan hålla även humöret uppe, så han klarar en säsong till. Jag vet inte vilken som var gladast efteråt, hon, eller han?

191212

”Skalman” och Tove tillbaka.

Rebecca Dahlén kallar honom Skalman, men han heter Minnestads El Paso. Hennes varmblods hingst, som ska avels värderas i vår. I travet blir ”alla” godkända. De får en slutpoäng, och en ”kritik” och ett veternärutlåtande. Sen är det upp till stoägarna att välja, eller inte välja! 

I bland, eller ganska ofta tycker jag det borde vara så inom ridsporten också, men…..

Facebook´s hingstarna med bästa marknadsföringen både inom halvblod, och kallbloden, får stona, så det kanske är bra, att det är lite styrning. Min egen reflektion bara.

I vilket fall som helst, så bor hingsten bara en knapp mil härifrån, så vi kommer att tappa hingsten här, och vi blir hans station, även om han inte kommer att bo här.

I dag var jag till Stöde ovanför Sundsvall, och hämtade vår gamla inackordering ”Tove”. Ett varmblodssto, på 170+ som ska få bära ridföl. Embryosto alltså! Då Tove varit här tidigare, vet vi att hon fungerar super, fertil, stor, snäll, lättfödd, bra hovar, och en bra mor. Perfekta stoet!

Daniel blev snabbt såld via facebook. Ziva ligger ute nu, några få har svarat, och de kommer i helgen. Jag har under alla år, endast ”blivit kvar” med 2 föl, som var tänkta att sälja.

Ett dressyr sto, som senare vann Kungakannan.

En hopp hingst, som senare var ensam om att få dubbeldiplom på 3 års.

Så det är ju inte ens de ”sämsta” som ratas!! Ziva, och Kasanova ridfölen vi har kvar, är super!!

191208

Daniel och Limabeans.

I går satte vi ut Daniel på facebook, att han letar nytt hem. Idag blev han såld, och levereras på tisdag. Och det bästa, han stannar i Fjärdhundra!! De har köpt flera hästar tidigare, och som de sa, ”härifrån vet man att det blir bra”.  Ja, det kommer liksom ikapp annars! Rätt häst till rätt ryttare eller kusk är skitviktigt!! När jag tittar på tävlingar, vill jag se trevlig ridning, för att sedan ”göra” en unghäst till en bra ryttare.

Limabeans som har kastat i höst, börjar, precis som andra vintrar bli lite knackig.

I morgon avslutas hennes lidande, även om det inte är så illa just nu. Vi tackar för dryga 7 år ihop.

191207

Föl leveranser och ny hingst!

Jag far som en tetting över landet och levererar föl, 3 stycken denna vecka.

Anders är inte imponerad över att jag tar ett föl och åker, och säger att han måste hålla sig hemma då det ska komma en ny hingst…. Och förresten, jag är nog inte hemma till intag i kväll…….

Men, vi fick löfte om att han är lika trevlig som One too Many, så därför kände jag att ”det löser sig”. Nu har alltså den nya travhingsten kommit. QUID PRO QUO! Jättefin!

Och lika trevlig och lätthanterlig som de övriga 4 boende hingstarna här. Det verkar faktist som Tangen Scott och QPQ hittade varandra, och blev vänner direkt! Kunde ju faktist blivit precis tvärtom! Både Kingen och Highcruiser hatar Tangen. One too Many säger ingenting han heller, så det verkar som om travarna ”håller ihop”. 

Hingstsidan är under uppdatering, då det blir nya, och gamla försvinner, priser ändras osv.

Så om det står pris 2020, är det rätt. Jag ändrar vartefter ägarna säger till.

Bilder och text kommer, priser kan jag avslöja redan här och nu, mycket fördelaktigt på

3 000 vid bokning, och 18 000 vid levande föl. (+moms) QPQ har varit i Danmark i avel, och är nu för Svenska ston, ska bli väldigt roligt!!

191204

Hedvig och trav.

Nu är Hedvig redo, så vi lastade henne för färd till nya hemmet i Österfärnebo.

Väl där, var jag lite otrevlig och startade atg’n på telefonen, för att få se utvalda lopp.

Lopp 2 på Bergsåker, startade Master of Trix, född här på Myrsjö, och han vann lätt sitt lopp!

Lopp 4, kan inte begripa att Ruter Ess har oturen att få omstart! Var och vartannat lopp, nu 3e i rad. Han är het att köra, och inte mindre med omstarter. Så galopp även denna gång, precis som i alla andra omstarts lopp….. Tycker synd om tränare/ägare Lina Tallberger.

Lopp 6, startade ett helt gäng avelshingstar mot varandra. 2a kom ”vår” Mino, knappt slagen!

4e platsen tog Titan Tabac hand om! Fina grabbar!

191202

Anitra får flytta!

Morgonen började tidigt, då jag skulle köra ett par av mina vänners hästar till ”ändstationen”.

Gick ut för att starta bilen, och pinka hundarna. Hästskit framför bilen!! Hmmm.

I trädgården står 3 st ettåriga damer. Det är dock inte första gången Anitra är utanför hagen.

Så på väg hem från slakteriet, ringde jag till Rosanna Lidbranth, och sa att nu kommer din nästa dressyr stjärna, dock typ 9 månader tidigare än jag hade tänkt. Så jag lastade och åkte dit.

På väg ut till hagen ställer hon upp sig så fint, och jag trodde det var pga att hon inte sett täckade hästar innan. När jag vänder mig om, så kommer en unghäst i full sken, med sele och skaklar!

Alltså en trasig sulky, och utan kusk! Anitra stod förstenad, så jag fick putta och dra henne av vägen och travhästen passerade med endast en meter tillgodo…… Anitra gick några passage steg, sen gick vi vidage mot hagen. Phhu! Bra skalle på Highcruiserhästarna!! Vi fick veta att kusken klarade sig bra, hästen hittades på en golfbana, och är nu på klinik.

Hemma igen kom veterinär Anneli för att ta de sista vargtänderna, så nu är alla klara! Gipsbyte, och tyvärr också en riktigt fin unghäst efter King Louie, fick avsluta sina dagar här. Vi har tillverkat den, dragit ut den, och ägaren är en nära vän, så självklart hjälper vi även till med ett bra avslut, här efter en skada. Så unghästen kom strax innan Anneli, och Lantbrukstjänst är helt fantastiska att snabbt komma ut. 

191201

Levererat, och ett par nya hästar.

Så summan blir konstant…… I fredags kom en 2 åring tillbaka, efter inridning.

På kvällen levererade vi Myrsjös Andy, och han fick med sig Myrsjös Rune som sällskap. Givetvis är min tanke, att de köper honom också! Vilket halva familjen också är inställda på.

I lördags körde jag hem en ettåring till andra sidan Uppsala, och jag åkte ett par mil till, och hämtade hem ett nytt avelsto efter Cardento, Elvira, givetvis till Kingen, han mår ännu väldigt bra!

Det kom också en avvand liten nordis, som bara ska vara här ett par månader, så stoet får sina. Ägaren provade att vänja av helt hemma, men staketen blev inte så hela. 

Vi har också provat att dela ett av stona här i helgen, då stoet är hopphäst, så seglade hon fint över lösdrifts grinden och kom tillbaka till BB. Så hon får gå kvar ett tag till, och vänta in sin väninna.

191128

Sålda föl och Ruter Ess.

I dag såldes både Myrsjös Annie och Sultan.  Annie var 4 dagar på annons, och Sultans ägare har jag bara väntat på, till slut kom hon, och då tog han hennes hjärta!

Ruter Ess var till Boden och travade, tyvärr tog han en galopp också, och tappade mycket mark, och hann sen inte fram.

191125.

Slakteriet, och en Tornado!

Började dagen med en vända till Slakteriet, med en väns häst. Nästa vecka, blir det två vändor.

Som vanligt träffar man även där, kära vänner och bekanta.

Anneli tog ett gäng tänder på hästar igen, lite gipsbyte, och sånt smått…..

Sen in för att se ett travlopp på datorn. Myrsjös Tornado startade i Bollnäs, och som han gjorde det! Ny kusk, tänkte galoppera i starten, i stället för att bromsa, släppte den kvinnliga kusken Clara Jonasson, och Tornado höll sig i trav, och låg näst sist. Ett varv kvar, går de ut i tredje spår, och tar en efter en, på upploppet drar de bara ifrån, och vinner med ”många längder” och var ensam i bild på datorn över målet!! Vilken krigare han är…….

191123

Rådgivande, leverans och ”Mona”.

Rådgivande har det varit i dagarna 3. På Bollerup startade My Prinsess 2 åring. Jag såg den inte, men vänner på läktaren tyckte han var fin, men inte förberedd på vad som förväntades av honom.

Vårt sto True Love, hade sin 2 åring med, och var inte alls sig själv. Halt (stopp) mitt i ringen, så domarna skulle se benställningen, vad gör han? Pinkar i flera minuter….. Jahapp…… Visningen var ju över.

Mycket fina vitsord, men han kan ju sååå mycket mer! Men pinknödig, kan alla bli!

I torsdags var jag en snabbis till Strömsholm, för att se vår uppfödning King Coba.

Jättefin! Och jätte bakhög! Inte så lätt att komma upp i fronten då. Ägarna såg det som ett genrep inför 3 års, vilket är ju mycket smart!

I går var jag till Äppelbo, utanför Vansbro, och levererade Myrsjös Perfekta.

Såld till Björkvall, som även äger storebrodern Önas Igor.

I mina ögon var hon svårlastad. Det tog nog i alla fall 20 sekunder, (inte 5!) innan hon såg att det

inte var några krokodiler i släpet. Stod som ett ljus de 24 milen till sitt nya hem.

Vår gåa uppfödning ”Mona”, syster med Kuriosa, har hoppat bra i Högbo. Placerad i 120 hoppning.  ”Grabbarna” Dalwhinnie och Clever Hill, har startat i Enköping idag. Hade inte tid att åka och titta, (mockade i stället) och båda hade, enligt protokollet lite tjabbel i skrittpiruetterna.

191119

Hovis x 2 och veterinär.

Lasse verkar ”tanter” och Robin går över unghästar och fölisar. Kingen fick bakskor i dag också.

Anneli vaccinerade 14 fölisar, dvs maj och juni födda.  Vi betar nu av alla vargtänder på de födda 2018. För dagen har vi inga ”äldre unghästar”. 

191115

Kurs och Myrsjös Ruter Ess.

I morse åkte jag till Upplands Väsby, på en ”marknads föringskurs”. Intressant, och väldigt nyttigt. Huvudsponsor var HSN, deras kurser är alltid bra!

Tjuvkikade i telefonen, och såg att loppet i Boden hade varit, och att Ruter blev 4a. Grattis Lina!

Nu är också Hedvig såld, henne kör jag norröver om ett par veckor.

Och Myrsjös Perfekta är såld, till samma ägarfamilj, som äger brodern Önas Igor, henne kör jag om vädret tillåter på fredag.

191109

Skåne igen, och fler hingstar.

En vända till, till Skåne denna vecka. Den här gången åkte jag ner med Hedda till Camilla Ivarsson för försäljning. En super häst i alla avseénden, men att ha så fina hästar, betyder dyra tränings kostnader, som vi inte har råd med. Jag hoppas Hedda får ett föralltidhem. 

Jag var en sväng till kollegan Carina, och hälsade på Firenze, som jag har seminerat 5 gånger med.

Och innan jag vände hemåt, var jag och tittade på en äldre dressyrhingst, som inte verkat i aveln på några år, men som ändå har blivit A hingst på sina fina avkommor. Är han Wffs fri, så kommer han hit! Förhandlingar pågår om en annan dressyrhingst, som dock inte passar på någon av mina ston, med som till 99% kommer att komma för tappning här.

En varmblods hingst till, förhandlas det om, och i morse kom frågan om en 3e……

Det saknas egentligen en hopp till, kan jag tycka…..

Det var trav igår, som jag helt glömde bort! Efter 400 meter i loppet, hände en olycka, där troligen aortan brast, på bara ett 4 årigt sto, som dog. Loppet fick köras om, och Myrsjös Ruter Ess kom 5a, trots att han under väntan, hade hunnit bli bra het, och oresonlig.

Det betyder, att våra travisar nu passerat 1,5 miljoner insprunget!

191105

Mycket på gång!

Jag har varit till Skåne, för att leverera ”Ture” till en fantastisk fin lösdrift och landskap utan lera..

På vägen hem, hämtade jag en palltruck, med våg! Och fick där punktering på bilen.

Länge sen jag bytte däck längs vägen, och då var det nog en volvo 245a. Det fungerar inte så smidigt på nyare bilar. Bara att få ner reservhjulet från undersidan av bilen var ett äventyr i sig.

Palltrucken fick med nöd och näppe plats i hästtransportens sadelkammare, som är modell XL.

Åkte sen vidare mot Göteborg, där jag hämtade upp ett nytt avelssto. Beyoncé, välkommen!

Hon skulle stå snällt, sa ägaren. Beyoncé stod inte still, och jag tänkte att hon hade för många valmöjligheter i vårt släp, det kunde gunga till ganska ordentligt. Mörkt, och med ett reservhjul, så kändes 70-75 km/h väldigt max. Hemresan tog då 12 timmar, och jag hade tänkt mig 8.

Väl hemma, öppnade jag släpet, och hon står med huvudet mot mig. Hon stod alltså lös! Det förklarar att det gungade ibland, då släpet blir box. 

I helgen var jag också och hämtade 2 ”gamla” seminston, från Jim Oscarsson, som vi ska ha till Embryo nästa år. Och nu ringer telefonen var och varannan dag, vi har INTE plats för fler avvanda föl. Vi har INTE plats för fler som ska föla våren 2020. Några intressanta samtal om hingstar…..

Idag travade Myrsjös Tornado på Bollnäs. Elias körde, väldigt bra, fram till en andra placering.

191025

Trav på Gävle.

Efter intag, åkte jag norröver mot Gävle, och mötte upp Alex, och åkte på trav!

Vi tittade på Myrsjös Stalos lopp. 3140meter, dvs ”långlopp” och 40 m tillägg.

Han blev trött, på tredje varvet och orkade inte riktigt. Oplacerad.

Travbutiken var öppen, så det blev några föl, och ponny grimmor inhandlade.

Och himla god mat, som alltid på Gävles stallbacks resturang!

Vi tittade även på lopp 9, med nästan bara kallblods hingstar, där ”vår” Titan Tabac startade.

Då, vi tappning, när han hör oss, mig och Alex, så blir han helt vild i släpet, så nu smög vi tysta,

så han inte skulle se, eller höra oss, vid staketet! Vi vill ju inte förstöra något! 

Det går ruskigt fort när kallbloden kommer i mål på 25 tid, och inte ens blir placerade!

Och väldigt jämt, klungan samlad hela loppet. Titan oplacerad.

Trevlig kväll ändå! Bra mat, bra grimmor, och roligt att få en kväll med Alex, trots att hon faktist är ”hemma” och har semester! Hon har så mycket komptid att ta ut, så vi ser henne först nästa år.

Det är lågsäsong, och hästar åker lite då och då, så nu är vi nere på knappa 70 till antalet.

191023

Center Divider xx 1402

Fina fullblods hingsten vi fick godkänd vid Bruksprovet i våras med mer än fina vitsord från avelsvärderingsnämnden, har i dag avslutat sitt jordeliv.

Jag hoppas på att få två, gärna stoföl efter honom i vår. 

Center fick ont i sina ben, och inte bara ett, utan hade puls i alla fyra, även om fram var värst.

Givetvis satte det sig även på humöret hos honom. Ett liv på smärtstillande, för min egen skull,

ser jag inte som ett värdigt liv för en häst. Det tog emot att ringa ägarna, men till slut, hade jag inget val, för Centers skull. Tack för den här tiden Center! Tack veterinär Anneli för ett snabbt slut, och tack till Lantbrukstjänst som kom på ett par timmar. I kväll, hummade båda hingstarna Tangen Scott, och One too Many, när de passerade hans box, och han inte var där. De tre stod

tillsammans i ”gamla stallet”, såsom gamla tävlings hästar kan göra, alla tre med några miljoner insprunget på kontona!

191020

Ruter Ess och Auktionen.

I fredags kväll i enorm dimma, så de inte ens kunde referera loppet, travade Myrsjös Ruter Ess in på en fjädre placering. Instängd med alla krafter kvar. Grattis Lina!

I går, var det på Strömsholm auktion, den första i Mälardalen!

Jo, det fanns absolut folk på läktarna, men mest nyfikna. Våra föl Daniel och Ziva ropades av mig ”hem” igen, pga för låga bud. King Arthur däremot, var det fler intressenter på, det behövs ju faktist 2 som är intresserade av samma häst, för att få upp priset. Han blev auktionens dyraste föl.

Han kommer att stanna hos oss, som inackorderad i stället.

Alla som var där som säljare, var nöjda med upplägget, och det runt omkring! Och de sa också att de återkommer nästa år, då vi har mer tid, än som nu, 7 veckor på oss från idé till auktion.

Lasse ringde här på morgonen och var helt lyrisk över ”min stab” , behövde bara förklara EN gång, inga misstag, och alla gjorde sitt, helt fantastiskt!

Så ett JÄTTETACK, till Alex, Nellie, Catarina, Sanna, Ulrika, Evelina, Linnéa, Johan, Johannes, Emmie, Rickard, och Thereze, på Strömsholm, Och Anders och Annika hemma, som såg till att det flöt på även här.  Det här gör vi om även nästa år!!!

I kväll, tar jag Gotlans färjan, ock tar med mig Minerva (e: King Louie f-17) som ska till förskolan hos Louise Croon, och Robin Östholm. (vår ena hovis) De ”förlorade” budgivningen om King Arthur, och vi hade redan biljetten klar till båten, så nu sätter jag Minerva där, och senare en drös King Louie´s till.

191014

Semin och Perneau.

Jag började dagen med att lasta min trotjänare Perneau, 22 år gammal, efter Gribaldi.

Hon har givit mig 6 fantastiska föl, på lika många år. Men, som det brukar heta.

Krämpor kommer med åldern, och jag vill inte ”suga ur det sista”, så idag fick hon en enkel biljett, härifrån, till de evigt gröna ängarna. Fölet hon lämnade var redo, och går i den vanliga gruppen.

I morse, hade vi också semin koll, den sista för året, och av 35 kollade, var 34 dräktiga. 

191012

Ruter Ess, Princessan och Stalo.

I går kväll travade Myrsjös Ruter Ess på Rommes travoval. Låg fint till ända till sista metrarna då han blev omkörd och slutade 5a. Fin kraftfull trav har han! I kväll startar ett år äldre brodern, på Bergsåker, och jag känner viss oro, då det blev en olycka sist.

I morse vid uttag, gick inte My Princess rent….. Auktionen är om en vecka, och jag visar inte ett fint föl, om morsan inte är okej! Anneli får komma ut och se vad som felar.

Just nu, är det 10 föl till salu, och jag skrev just in vilka som planeras födas här till våren.

På måndag har vi sista seminkollen med Gonza, kl 9, så jag hoppas inte fler har släppt sina foster,

än de vi redan vet, Creta, True love, My Princess, och Limabeans.

Jag behövde inte alls vara orolig över Myrsjös Stalo. Nu körde kusken Micke Melander, och det gjorde han bra, efter ett varv som 4e häst, gick han om, och tog ledningen, men Stalo kroknade lite på slutet, och kunde inte hålla undan, men precis som brorsan igår, så kom han 5a. Grattis!

191010

Myrsjös Tornado på Gävle.

Galopp nästan direkt, och såg inte till honom på datorn allt, förrän i sista sväng, då kom han som ett spjut från ingenstans, travar om de sista hästarna, och tar sista ”matlappen” 5 500:-

Spurten var det inget fel på, nu får han lära sig hålla reda på alla benen i början också.

Blir nog bra, när han får rutin, nu 3 år gammal och gick sitt 4e lopp.

191007

Tillbaka till gården.

Började dagen med att köra ett par märrar till slakteriet. Inte mina, med nära vänners hästar, aldrig roligt, men jag gör det. Vi har också hämtat hem de 4 ungstona som inte fick plats här hemma på betet, och John har kommit med de 4 märrarna som gick på bete i Gagnef.

Ville egentligen inte ta hem dessa innan de sista seminstona hade åkt, men, de är ännu kvar.

Kanske behöver höja priset? Så de blir hämtade.

Anders och Rasmus bygger vidare på det som ska bli ET klinik. (Embryo transfer)

Alex har nu lämnat oss, för ett tag. Hon har slitit denna sommar, så jag hoppas hon vilar ett par månader, och kommer taggad tillbaka!

Många spekulanter nu! Men inget handslag, så nu är fler anmälda till auktionen!

De får helt enkelt åka dit! Strömsholm den 19 oktober kl 15!

191005

Kuriosa har nu gått i mål.

Terängbanan är hennes starkaste gren, helt klart! Egentligen faktist allas starkaste gren!

Kritiken sa gott självförtroende, och en bra galopp. Hon började som 4a, halkade ner till 11a, och klättrade idag till en slutlig 8e plats bland Sveriges 16 bästa4 åriga fälttävlands hästar!

Det värmer extra i mattes hjärta när Isabellas pappa säger, att hon är en på miljonen, och en sådan här häst, får de inte igen……

Planen för Kuriosa, är Embryo transfer på henne till våren, och satsa på 5 års säsongen!

I årets 5 årskull, gick en av mina ”tillverkningar”, och tog 2a platsen!!!  (7 startande)

Grattis uppfödare Anna Dabäck!

Grannen Moa Berrek, fick hoppa in som ryttare, på en annan 5 åring och tar 3e placeringen!

191004

Kuriosa har hoppat.

Vi gick för att prata lite med Isabella före start. Hon sa att hon gärna ville ha henne ”på tårna”.

Jag klappade Kuriosa, första hästen jag vidrört på över en vecka!!

Isabella fick nog lite mer, än hon önskade….. Kuriosa ville bara i väg, hoppa, hoppa, hoppa!!!

Kritiken blev då: ” Lite av, och på, inte rytmiskt, stundtals oreglerbar, och ibland ojämn språngkurva. Men ändå genom ryggen, och med god framåtanda.”

Nån bom flög också, och mer poängavdrag.

Själv är jag mycket nöjd över att se hennes vilja, och glädjen som lyser om dem båda!

I morgon går terängen delen, och i kväll startar Myrsjös Stalo i Östersund!

Sitter i husbilen på Flyinge, och tittar på ATG Liven, och ser värmningen till Stalos lopp.

En häst bromsas hastigt in, och hästen bakom får kasta sig åt sidan, men hinner inte, och de krockar ihop, och kuskar kastas ur sulkys! En häst blir lös, och den galopperar galet runt banan.

Då ser jag…..  det är Stalo! Kusten gick därifrån, så jag hoppas han inte har gjort sig illa.

De bröt precis sändningen, och jag hoppas vid gud, att Stalo inte är skadad!!

Carro meddelade just, att hon och Danne sprang ut på travbanan och ropade hans namn, så travade han fram till dom! Endast en liten trampskada. Så skönt!

191003

Kuriosa har startat.

16 startande 4 åringar. Dressyren bedöms i gångarter (bra eller dåliga) inställning, hur de tar ryttarens hjälper, lösgjordhet, och harmoni. Domarna gav muntlig kritik, säkert på papper också, en poäng för det hela sammantaget. Högsta poängen var idag 8,5 och lägst var 5,8.

Kuriosa ligger just nu på 4e plats med poängen 7,5.

Kuriosa hade roligt, öronen framåt hela tiden, och det syntes tydligt att hon trivdes!

Hur det än går, har de lyckats bra, för det är ju bara hopphästarna som får vara i ridhusen, så fälttävlands hästarna är ute, med hundar, barnvagnar, och skrikande hästar, och spring.

Isabella log som en sol hela ritten. De trivs bra ihop! I morgon går hopp provet.

191002

Breeders hoppvecka.

Det börjar idag. Vi har tittat på 5 åringar. Så fina, men en del av dessa, har nog kommit dit på tur.

I går gick vår uppfödning Myrsjös Mongul, premie, vilket han klarade fint, i Gävle.

Det regnar, här i Skåne….. Och hopphästarna får vara i ridhusen.

Fälttävlands hästarna på gå allt ute. Även dressyr, och hopp provet. Lite märkligt, kan jag tycka.

Då vi tidigare hört kritik som, ” ja hästen skyggade lite där, och lite där, så poäng avdraget blev…”

Det var då 7 åringar, nu ska även 4 åringar ridas ute, i ny miljö…… Intressant!

I övrigt är det fler lastbilar här nu, än det var på hela förra veckan, men i resturangen gapar det tomt, med det så kallade vip grejjen….. Det där går de back på! Full personalstyrka i resturangen som tittar på hoppningen, då folk får vända i dörren, alternativt går när de ser prislistan!

190929

Breeders dressyr klart.

Denna vecka är nu klar. det slutade väl, för Dalwhinnie´s avkommor!

4 årige Mr Grey vann sin ålders klass. UE: Dalwhinnie.

6 årige Darin kom 3a, och Darthula VH kom 4a. Båda efter Dalwhinnie!

Nästa vecka är det hopp och fälttävlan, och vår egen Kuriosa.

190927

Flyinge.

Jag och Thereze kom ner i tisdags kväll, i husbil. Nästan 2 veckor, får se om vi är sams efter det här! Flyinge har delat upp Breeders på en Dressyr och en hopp/fälttävlans vecka var.

Mina reflektioner är att det är väldigt tomt på parkeringen, på läktaren, och i mässan.

Och i mässan är det mest inrednings grejer, och sadlar. 

Dock är det ingen kö till toan, och inte heller till foodtracksen. Till resturangen är bara till för de med band, vilket vi har runt handleden. Vip kallas det, och priser därefter……

Flera mycket fina unghästar! Och några som vi undrade hur och var de kvalade hit.

Stor eloge till ryttarinnan Camilla Axelsson, som red 7st 3 åringar, av 29.

Hästarna under henne blev placerade 1a, 2a, 3a, 4a, 6a, 9a, och 18e…… Bra team där!!!

På läktarna skulle jag vilja säga att det just nu är 60% Mälardalingar.

Går inte att gå många meter utan att säga hej.

190920

Nya hästar!

I våras kom Anitra, tillbaka till oss. En inackordering, född -18, som såldes, som jag bytte tillbaka, mot ett stoföl, född i år. Anitra har en extra plats i hjärtat, och var min favorit i fjol, trots att hon inte var min egen. Så glad att ha henne tillbaka!! Hon är efter Highcruiser – Biggles – Long John xx

Jag köpte nu ett sto, som jag bara sett på bild och 30sekunder på film.

Minerva, född 2017, efter King Louie!! Tack Emma att vi fick köpa henne!!

190919

Länstyrelsen.

För att göra en lång historia kort, vi stänger alla beten 2020, och framåt, för hästar icke boende här! Vi kommer heller inte ta emot avvanda föl, de blir snoriga, av miljöbytet, kan inte vattenkopp osv = mycket merjobb. Det räcker med en missnöjd kund, för att få en anmälan.

Då spelar de 200 nöjda ingen roll. Det tar otroligt mycket energi, och jag blir väldigt ledsen.

Förra gången det hände, misstrodde jag alla nya kunder i flera månader. Jag vill inte ha det så.

Jag vill också må bra på jobbet!! 

190916

Seminkoll och Stalo.

4 av 7 var dräktiga idag, seminerade vår sista vecka vi hade öppet. Så just nu, då det fortfarande är 3 kvar att kolla, (hemma hos sig) har vi 175 dräktiga av 200 ston. 

Förra året var det 174 dräktiga på 220 ston. I år, hade vi fryst också.

Väldigt mycket strul i Myrsjös Stalos lopp, på Rättvik. Minst 2 omstarter, sen bytte ATG bana, så vi fick se loppet i efterhand. Många galopper, och även Stalo.  När man ser ett sådant lopp, beundrar jag de som kör. Det går fort, och snabba beslut! Han slutade 7a och tog sista pengen.

Nu har Stalo passerat 400 000 inkörda pengar, ett 5 årigt kallblod! Jätteroligt!

190911

King Louies avkommor.

I går var vi till Julita och tittade på 4årigt Breeders kval i Fälttävlan.

De året de tillverkades, var det 13 ston, och 12 blev dräktiga.

3 av dessa kvalade in till Breeders i år! Rätt bra procent!!

Självklart är jag partisk, när jag tycker att min egen Kuriosa är fantastisk!

190908

V75, och Fölriks.

I går såg vi loppet med Myrsjös Stalo. Han ligger i andra spår, som andra häst. Alltså långt och väl framme! Sen ser vi hur den hästen före Stalo sackar, och på utsidan kommer en massa hästar!

Så Stalo sitter fast, får backa sig ut, och hinner bara knipa sista placeringen.

Det finns mycket fart i den hästen, så nästa gång hoppas vi på att inte hamna bakom trött rygg.

Kvällen tillbringades i stallet, och skura 8 hästars hovar och ben, och fläta manar på dessa.

4 timmar tog det, och i morse åkte vi karavan till Strömsholm och Fölriks.

I första ring gick Daniel efter Dalwhinnie, gångarter något i framvikt, pga tillväxtpåverkan.

Det visste vi redan, men en bra erfarenhet. Ingen final.

Nästa ut, var Hunter of Tre Love, efter Highcruiser. Ädel med kropp i harmoni, med 3 jämna bra gångarter, blev kritiken. Vet inte vad de önskade mer? Ingen final.

Hilma Wild var nästa, och hon var trött i hjärnan redan innan start, vilket visade sig genom att faktist bli dum! Hon slog mest med frambenen, och jag blev träffad 2 gånger, utanför ridhuset.

Hon visade sig bra, men sen fick jag inte tag på henne. Vi gick till ett hörn och tog hjälp av mamma Wilma, men då hotade hon även med att slå bak! Vi fick gå till boxen för att fånga henne. Final! Kritiken här var Ädel, feminin, med 3 fina gångarter. Det räckte till en delad 6e placering.

Sist ut, var hoppfölen, och där hade vi King Arthur med, efter King Louie.

Han blev också trött, han visades efter klockan 15. Final blev det! Och i sista finalringen, himlade han med ögonen av trötthet! Stackars liten. Han slutade 2a!!

Mest nöjd är jag med att alla lastades på 30 sekunder var! Och ett helt fantastiskt team runt oss!!

190906

Singular, Dalwhinnie och Myrsjös Ruter Ess.

Nina var här och hämtade Dalle, och jag tog Singular och mötte upp Maria Gretzer i Mjölby.

Där fick Singular byta åkdon, vidare ner mot Skåne. 

Maria sa; Men oj, så fint skick! Jag undrar vad hon hade förväntat sig……… Hmmmmm.

I kväll, såg jag på datorn, när Ruter travade på Bollnäsovalen.

Så spännande, han blev slagen med en nos, och kommentatorerna var lika övertygande som jag, att han faktist hann ikapp, men icke, men så nära!! 

Grattis, tränare och ägare Lina Tallberger!!

190831

Semin och föl.

Seminstationen har stängt, eller, den står på glänt, vi får alltid tappa hingstarna ett par dagar in i september varje år. Och vi har 12 ston kvar att kolla dräktighet på.

I dag åkte vi till Lövsta och visade Daniel, e Dalwhinnie. Han hade ju sist trampat in en sten i stålen, så vi utgick hemma. Det är tur att han har så hög lägsta nivå, så att han kvalade sig till Riksföl, trots att han mest tittade på annat, i slowmotion. Första gången han lastades, åkte transport, och var på annan plats. Väntan på sin tur kan ta musten även ur den mest kavate!

190829

Flickorna har åkt.

De två Franska tjejerna har åkt….. Jag var ganska avigt inställt till dessa innan de kom.

Vi har slutat ta emot praktikanter egentligen. Men, vad vi saknar flickorna nu!

Jag pratar ju inte utrikiska, och det var inte den ena av dem så bra på heller.

Men just vi två, kunde komunicera jättebra! Jag hoppas så, att de kommer tillbaka!

I någon form. Semester? (nja….) Jobb? 

Ikväll travade Myrsjös Zorro in en peng till ägarna, GRATTIS!

190826

Vilken helg!

I lördags var det ett gäng dressyrdamer, som hyrde in sig hos oss, i konferansen, för att se EM på storbild och vi hade fixat god mat och dryck till dem!

Dressyren började kl 15, och jag bad lite snällt att vi kanske kunde se travloppet med Myrsjös Stalo, som skulle gå kl 14.57. Det gick bra, och gisses, han vann!! 

Efter det får jag höra att det var kuskens allra första lopp hon körde! 

Så tuff tjej! En go amatör, som faktist äger honom, vilken känsla att se, men så fantastiskt det måste vara för henne, glädjen i hjärtat varade hela helgen!!

190820

Bollnär travet

Där startade i kväll, Myrsjös Tornado. Vi kopplade datorn till TVn för att se. Halvvarvet kvar, strulade internet, vilket kom i gång igen efter målgång….. Han kom 2a, och vi gratulerar hela teamet kring Tornado! Grattis!

Har i kväll anmält några till Riksföl, på Strömsholm. Jag hoppas på Daniel också.

Lyxproblemet med mockning hemma, hästvakt, och chafförer, blir ett senare problem….

Vi har ett gäng föl till salu, och telefonen har börjat ringa…… Roligt!

190819

Sundbyholm

Jag tog med de Franska flickorna, och åkte och tittade på vår Myrsjös Magica, när hon travade sitt premie lopp, vilket hon joggade godkänt.

I morgon åker vi inte till Bollnäs, utan vi tittar på datorn när Tornado ska trava sitt livs andra lopp. Håll tummarna.

190818

Tangen Scott är hemma.

Stort tack till Mälarkliniken att ni klarade Tangens liv, och dessutom utan buköppning.

Jag hämtade hem honom i dag, och jag vet inte vem av oss som var gladast!

Jag har aldrig sett honom bocka i hagen tidigare, men det gjorde han nu.

190816

Ännu mer…..

Vi har haft fölvisning här. Fint väder, gjorde att vi hade mycket publik, inte bara närmast sörjande som det oftast är, mycket roligt! Jag har ju hela tiden sagt att Avelles hingst unge har något extra, det tyckte domaren också! 82,8 %. Wilma snenäsa gör det igen, dottern Hilma Wild 83,3 %.

True Love´s 82,2 % . Trodde också på Ceazannes, men tillväxten gör nu, att hon till och med gnisslade tänder, typ halt alla 4. Men, hon kan faktist vara den bästa……

3 mödrar förstörde totalt visningen för fölen!! Mata Hari, Perneau, och Stevie…….

Helt galna morsor!! Stevie var helt säker på att hon var på Täby galopp, Mata Hari var så het, att vi inte tordes släppa henne lös, och då blir ju galoppbetyget därefter. Perneau 22 år gammal, vet jag inte vad det tog åt….. Bockade och for, till och med när man höll i henne.

Historys son Daniel, blev halt, kratsade ur en sten ur strålen, och lagom ohalt tillbaka i stallet.

Han får en chans den 31/8, då åker vi till Lövsta i stället. Kvalgränsen till Riks är 78%.

 I går la sig en inackordering, vid foderhäcken. Nja…. inte ok, hon började rulla, och flema.

Kopplade på släpet, och ringde ägare, Mälarkliniken, och lastade.  Stoet mådde inte bra……

Sen kväll, precis när Myrsjös Ruter Ess travade in på en fin 3e plats, på Bergåker, ringer ägaren.

Buköppningen var komplicerad, men gick bra. Men, hon bröt benet på uppvaket.

Jag åkte direkt och hämtade hem fölisen knappa 3 månader gammal.

Fölis hade de på kliniken inte fått att äta något, allt ratades.

Väl hemma, tog hon först vattenkoppen, och sen hösilaget, i kameran såg jag att hon sen gick och la sig, ganska obekymrat. I dag har hon gått i sin vanliga grupp, och inget sto har varit dum, men heller inte snäll nog, att hon fått dia någon.

I morse hade vi semin, som vanligt, inte många nu, 18 stycken bara!

Då kommer en kund, och säger: Du, din kallblods hingst, han ligger! Jag bara sprang!

Även Tangen Scott fick gå in i seminspiltan, och Gonza kände en stenhård förstoppning, långt in.

Vi lastade direkt, och jag lämnade honom på Mälarkliniken.

En hingst som lever bland hingstar, visar sig inte svag. Så när de visar det, då är det livshotande!

Det har gått sju timmar sen jag lämnade honom, och då de inte ringt, så lever han!

De har fått mitt löfte att göra det som behövs! Håll tummarna och be en bön, eller nåt!

Våra Franska studenter, får vara med om en del, på gott och ont.

De frågade om det finns någon de kan få rida…… Nja, jo…. King Louie.

Som han har levt upp!! Jag måste hitta någon liten ryttare till honom, som är nöjd med en halvtimma på ridbanan, några kvällar i veckan, känner någon av er nån?

190801

Så mycket…..

Det har hänt så mycket, så jag vet inte vart jag ska börja.

Tack för alla sms, och undrande mail, hur jag mår, då jag inte uppdaterat här på ett tag.

Juni och juli, har varit helt hysteriska. Det näst sista stoet som skulle föla, visade sig inte vara dräktig, så hon är nu om seminerad och dräktig igen. Sist blev vår Bahia som fick en dotter efter Zappa. Den 23 juni. Så det blev 36 fölningar.

Juli började inte så bra, ett par föl började hosta, den ena, Dolce Vitas blev lite sämre. Lunginflammation, trodde vi, efter 3 dagar, med pencillin, tog vi prov för rhodoccocker, fast vi aldrig haft det förut. Och de var det….. Medicin fanns inte i Enköping, Uppsala, Västerås, eller i Stockholm, så det tog 2 dar att få, och då var det för sent för Dolce Vitas föl. Den andra är nu medicinerad i 4 veckor, morgon och kväll, och mår nu bra.

Några föl är sålda, och vi har 200 ston på stationen, våra hingstar har ca 150-160 ston,och just nu, är det 5 som avbrutit, 135 är dräktiga. Det blir inom kort uppdaterat, 3 av mina egna, har resorberat…. 18 är dräktiga, och en är kvar att kolla. Det, blir snart uppdaterat på stonas sidor.

För 2 veckor sen, hände en tragisk olycka med King Size, ryttaren Johannes klarade sig, men Lillkingen fick tyvärr avsluta sitt endast 4 åriga liv. Väldigt tungt…..

Förra helgen hittade vi vår inackordering, som jag tror, har bott här längst, 6 år, skarkad i hagen, och röntgen visade att ett bakknä, var utom hjälp. Faktist ännu mer tungt. 6 år, är lång tid, flera fölningar, och helt underbara hästägare! Stoet har idag 2 fina avkommor kvar på gården.

Våra avkommor, trav, och ridhästar har presterat på olika banor, jätteroligt!!

I veckan kom också 2 flickor från Frankrike, på praktik här i en månad.

Nu ska vi jobba med att få fölen tama, och i visningsbart skick, till den 10/8……

Det känns som jag skriver lite huller om buller…..

Jag har varit väldigt arg, sur, och tvär, känner jag…. Givetvis förstår jag att alla inte kan hur det går till på en seminstation, och jag förklarar så gärna, men när den 5e stoägaren samma vecka, säger, ”men det går inte, då tänkte jag åka på Gröna Lund, eller Gotland, eller… kan vi inte kolla om hon är dräktig veckan efter?” Och jag svarar stoägare likadant… ”Jo, det går bra, om hon är dräktig är allt bra, om inte, så är brunsten över, så vi får börja om, och på just ditt sto, är det tvillingrisk, så veckan efter är det väldigt mycket svårare att klämma en tvilling, så då får vi spruta bort, och börja om.” Ditt sto anpassar sig inte efter dina resor, hemskt ledsen.

Som vanligt blev också ston dumpade här Falserbo veckan. Helt okej, om vi höll på med dem, men inte alla…. Ibland har jag haft tid, till att uppdatera hemsidan, men kännt att jag skulle kunna bli lite väl bitsk….. Jag försöker förklara från vårt synsätt, och då förstår stoägarna väldigt bra.

Självklart tänker ju alla på sig själv i första hand! Konstigt vore det ju annars! Men att bara ta för givet, tycker jag ibland är väldigt märkligt…..

Så jo, jag lever, och det är tack vara ett helt fantastiskt team vi har här!

Veterinärerna Anneli, och Gonza. Våra medarbetare Alex, Rasmus och Tilda, & grannen Annika!

Givetvis min sambo och stöttepelare Anders också! Tack för att ni finns. 

Nu kör vi sista månaden med semin, stona avtar, vart efter de blir dräktiga, och då vi inte har språng avgift, så får våra hingstar nu fler ston, antingen de som inte tagit sig, eller de som är nyskadade, och bara får en chans.

190620

My Princess.

Som är född här, som vunnit Kungakannan och Avels Championat, såld, och tillbaka, fölade igår kväll vid 19 tiden en svart hingst. Tyvärr hingst, men allt har gått bra, och han är helt bedårande!!

Nu i em kommer första spekulanten. Jag har inte sett honom i rörelse än……

Idag kom en drös bokningskontrakt tillbaka på travhingsten vi har. Hälften har glömt fylla vi vem språngägare är, uppgifter på stoet, och vilken seminstation de kommer att åka till…..

Hur svårt kan det vara? Suck….. Vill ha Språngrulla på travhästar NU!!

190616

Språngrulla och Stalo.

Språngrulla för ridhästar är ett himla bra system, förstår inte varför travhästarna har samma!!

Om alla sköter det vill säga. Vi har 4-5 ston som inte är inlagda, och då vi tar betalt NÄR det är dräktigt, vill vi ju veta resultatet…. Jag har inte alls tid att sitta på kontoret, och inte leta efter uppgifter, jaga folk och annat onödigt….

Vi har just nu, 67 dräktiga ston på station, och målet är 180. Vi har inte ens haft så många ston här, men vi siktar på de siffrorna iaf!

Stalo har idag travat på Gävle, och kutade in på en fin 4e plats. 

Igår debuterade Cici Monserat ”Mona” en 130hoppning med godkänt resultat!

190612

True Love och Wild Wilma.

True Love skulle kollas på 30 dygn. Det var tomt…… Hon är årets andra tomma 30dygnare.

Hon kommer att semineras om, med King Louie. 

Wilma Snenäsa….. Dräktig idag på 17 dygn med RHODIUM!!!! Så glad för det!

Sånt jäkla jobb, det är med fryst semin, koll dygnet runt, den 5e frysmärren vi har dräktig nu!

190609

Seminston. Och Helmer!

Just idag, har vi 44 dräktiga, då en har resorberat. 20 ston är inte seminerade, och 77 är seminerade, och väntar på dräktighets koll. Så just nu, är det 141 igång på station, + skick stona.

Inget Strömsholm för min del, men Miras sista avkomma, efter Highcruiser, heter Helmer, och såldes till Tilda som föl. Tilda, börjar också jobba här i morgon! I dag var Tilda på sitt första Unghäst test, med första hästen hon ridigt in, och de fick hopp diplom! Stort GRATTIS!!

190604

Utlandsskick!

Det ÄR, ett jävla jagande på dessa lådor! Fel terminal, fastnat i Belgien, bara borta, osv, osv.

Jag ber kunderna ha en plan B. Har flera gånger fått höra, Jasså, det är så du får ston till dina hingstar. Suck. Oftast, bor de i Stockholm, så jag frågar fint om det inte är närmare till Lövsta, än hit? Förlåt gänget på Lövsta….. Redan i år, har 2 lådor försvunnit, En El Barone, och en Clarimo.

Idag hade vi sådan tur, att en kund kunde hämta sin låda själv, och kunde ta med vår andra också.

Nej, så lätt ska det inte vara! DHL, ville inte lämna ut lådorna, på den ena stod det en hästägares namn, och på den andra stod det hingst importörens namn. Suck, suck……

Tack, alla ni som undrar, nej, stoet har ännu inget juver, så fölisen flaskmatas. Eller snarare ur hink/bunke. Han växer och mår bra, mamma vaktar honom, men är mera napp, än mjölkbar.

Sååå tacksam, att ägarna gör detta själva! 

190530

Föl nr 31,32,33 och 34……

Babyboom!! Jag brukar skämtsamt säga att det är skönt så länge de ligger i magen. Då har jag inte så stora bekymmer. 8 föl på 5 dygn betyder att sömnbristen är påtaglig. Folk säger: Du får väl gå och lägga dig! Absolut, det är just ditt sto, som jag hoppar över att seminera, och går och lägger mig i stället. Mitt iallt, så kör man bara! Nu har jag sovit en hel natt, och är enligt Anders mycket trevligare….. Den 27e fick HC en dotter till i stallet. Det har gått bra. Då modern haft juverinflammation vid 2 avvänjningar, så är den ena juverhalvan inte i full produktion, men det går nog bra ändå! den 28e kom vårt sista travföl, min Ruthan. En hingst efter Aperfectyankee.

Lite förstoppning, vilket gjorde att naveln började blöda igen. Mycket!! Han föddes vid 04 på morgonen och vid 17 tiden kunde han dia själv. 

På natten mot den 29e fölade stoet som var beräknad 25 april…. Satan vad den satt!

Som tur var, var ägarna med, så de fick hjälpa till och dra! En fin hingstunge, pigg som få!

Mamma var trött (vad annars?)  Efterbörden…. var skör, mörk, nja inte helt bra…

Som alla föl, så fick den Foal Gard, pastan i munnen gör att sugreflexen kommer igång, och jag kallar pastan för ”startgas”. En timme senare står fölis skapligt stadigt. Men hittar inte riktigt juvret, så matte ska till att mjölka ur. Då stoet inte har haft något juver, så var jag lite snopen att hon fölade, men tänkte att nu kommer juvret med fart, men icke. Inget juver, betyder också ingen mjölk. Då lägger sig boxgrannen ner, för fölning! Gudarna måste hört mig!!

Det första stoets ägare fick också se hur fin en ”normal” förlossning är, hjälper lite, men inte dra, hur ljus och fin efterbörden är, och hur lätt den släpper. Vi fick mjölka ut sto 2, och ge båda fölen.

Jag är väldigt glad, att dessa ägare bor nära, så de kan ta de allra mesta med sitt sto och föl.

Vi hoppas nu att det ska komma igång, och nu har vi bara 3 fölningar av 37 kvar!!

190526

Och nummer 29 kom.  Och 30!

Ännu ett sto efter Highcruiser. Stor, i det närmsta enorm faktist. I den storleken får också stoet det väldigt jobbigt, Anders och jag fick hjälpa henne, och hon var väldigt trött, flera timmar.

Annars gick det bra, med allting. Min tanke var att åka och titta på Perneaus 3 åring Herman på 3 års testet på Strömsholm, när jag såg på fb, att han startade igår! Jag hoppas det gick bra.

En timme efter intag kom nummer 30.

Ett fint travsto, hittills går det bra. Modern är stor och rejäl, och det är hennes första föl.

Om hon är en bra mamma, får jag köpa henne, att ha henne till ET sto nästa år.

I kväll, har det rasat in hästar och bokningar, i morgon bitti har vi 55 ston på seminlistan……

190524

Nummer 27, och 28, och Stalo på Hagmyren!

Tidig morgon fölade Sanna Mirakel en Kingen dotter. Enligt skolboken. En efterlängtad dotter, vårt enda stoföl efter Kingen i år, som kanske inte alls är till salu, vi får se. Ett barnbarn till vår fina Mira. Den här har vi väntat på….

Full fart på semin, som vanligt, nu är vi uppe i 20 dräktiga på station. Dryga 40 ston i morse, 5 hingstar tappades i dag, och strax innan intag kom Anders ”släpandes” på Sonett i stallgången, och sa, nu är det dax! Inte mycket hände, så jag gick in för att känna på hur det ”låg till”.

Trångt som satan! Och benen över huvudet. En svag krystvärk, och jag trodde att min arm gick av, mot bäcken kanten. Jag hann tänka, Fan, jag har ju en hingst kvar att tappa!

Armen klarade sig, och som tur var hade vi hästägare på besök, så de fick hjälpa mig och Alex att dra. Tråcklade ut benen, och huvudet åt rätt håll, och sen försöka dra igång hennes svaga krystvärkar, vilket lyckades. Detta hade jag aldrig klarat själv! Stort tack!!

När Sonetts ägare kom på kvällen, frågade de, hur det hade gått för Stalo på Hagmyren?

Jag har inte ens tömt brevlådan, så jag har inte sett travprogrammet, och öppnade precis datan, för att se upploppet. Han låg i ledningen, men 3 stycken, hann precis om, så han slutade 4!

Hörde av en annan kund, att denne sett vår uppfödning Viktory kommit 2a i en 140 hoppning!

Och en hade sett Wilma snenäsas ena avkomma gå i dressyr! Vet ej vem, och jag har inte tid att varken äta, eller sova, så knappast följa våra ”föl” just nu heller…..

190520

Nummer 26 kom med fart!

4 åriga Helouise, hade inte mycket till juver, stram slida, och inte släpptbäckenbanden på morgonen. Ja, matte hade varit här kvällen innan och konstaterat det också.

Ändå fölade hon i hagen vid lunch, fölet ramlade dock ut ur hagen, nerför en brant, och in i en annan hage, där det gick ett sto med föl. Grannarna hade släkt på besök, och visade föl, och ringde och frågade om det skulle gå 2 föl med en mamma…… När jag kommer springandes i stallgången ser jag fux, bläs, och tänker Maggis, med ser samma sekund att det inte är ett föl jag sett tidigare!

Jag tar tag i stoet som står och tittar lite bekymrad över nykomlingen, och skriker på Anders att hämta Helouise, som står uppe på kanten i sin hage, lika bekymrad! 

Allt har gått bra! Fölisen har tagit bergochdalbanan bra, med ett litet skrubbsår på rumpan.

Helouise är direkt mamma, och sköter sin lilla väldigt bra! En kopia, lika vackert stoföl!

190517

Nummer 25 och hittills 12 dräktiga.

I onsdags kväll, den 15e, lagom till intag så fick vi ta in hästarna i en annan ordning, då Säva ville in och föla NU! Det gick bra, men både hingstungen efter Nuncio och Säva var tagna. De låg oroväckande länge, och fölis ville inte alls resa sig. Skev i benen, och lite svårt med balansen, så jag nappade och bar den lilla, för att hjälpa med styrka och balans hela natten. Framåt småtimmarna, så klarade han sig själv ganska bra. Navelsträngen har blött lite då och då, så det är lite pyssel. Vi har en del ston på fryst, och då det går sms till stoägarna varje gång jag skriver i journalen, har några bett mig om att slippa veta vad vi gör nattetid. Tänkte inte på det…..

Idag fredag, har vi nu 12 dräktiga. Kingen och One too Many, har här hemma alla kollade dräktiga! Riktigt roligt!

190514

Nummer 23 och Stalo segrar igen! Nummer 24…..

I går kväll så föade Mata Hari, vårt skäcksto. En son till Kingen. Deras gemensamma söner är bruna med stjärn, och deras döttrar är skäckar! Så brun hingst, blev det. 14 föl kvar i år.

Idag så travade Myrsjös Stalo på Bollnäs, och tar sin andra raka seger! Nu har 5 årige Nordisen travat in 320 900 kr. Så himla duktig ung familj som äger/tränar honom!

Jag fick avsluta dagen med fölning 24. Vår egen travmärr Limabeans, fick en dotter tillsammans med Aperfectyankee. En bedårande liten sak!

190513

Nummer 22.

Då jag låg på helspänn, och funderade om det skulle bli Säva, eller Wilma som skulle föla först, så såg jag att Wilma Snenäsa la sig vi kl 2, på morgonen. Jag slumrade lite och tittade kl 2.15, hon låg kvar. Larmet gick kl 2.28 och hon låg på samma ställe. Jag sprang ut, och hjälpte till och drog ut en stor brun tjej. Jag mockade lite, strödde upp, unghunden Alice var med i boxen, och slickade Wilma i ansiktet, och även på fölis. Efterbörden släppte. Jag gav fölis Foalgard pasta, och lämnade dem ifred. Kl 4.02 reste sig Wilma… Det är väldigt lång tid! Och fölis var redan på benen.

Wilma var tagen, men mår nu bra. 

190512

Nummer 21, och 3 års test.

Natten började med ett föl till. Stevie fick en HC dotter. Precis lika fin som storasyster, mitt hjärtebarn Greta! Natten gick till att titta till Maggis juver, när fölis väl hittade spenen, var det bara den ena. Den andra halvan, ratar hon, så jag hoppas Maggie inte får problem….

Seminston och sen på plats kl 8 på Strömsholm för att se Helge. 

Kritiken var rättvis. STOR häst, som ännu inte vuxit i sina centimetrar, behöver bygga mer i kroppen, för att bli stark, och orka bära mer. Han är för dagen lite långsam i sin action.

Roligt att se honom, i så fint skick, trots sin storlek!

190511

Nummer 19, och 20, och 3års test.

Vi började morgonen med seminston, för fryst. Sen frukost, sen 2 föl, innan hagutsläpp på morgonen…… Det föddes 2 stoföl, fuxar efter hingsten BW Modde. Han är lika mörkbrun som båda stona…… Vår egen nordis, hade dock svårt att hitta mjölkbaren, utan tog, väggar, krubban, och allt annat. 12 timmar senare, har hon nu diat själv, ett par gånger.

De här 2 nordis fröknarna kommer att följas åt, i framtiden, på travbanorna! Jätteroligt.

Efter lunch fick Anders stanna hemma och passa föl, så åkte jag och hämtade vår 3 åring Greta.

Carro W Becker som skulle visa henne, undrade över mitt mål med dagen.

Redan när vi lastade henne, så såg jag ju att hon är redigt överbyggd, och då brukar ju gångarterna bli lite tråkiga, så det bryr jag mig inte om, utan mitt mål, är att se att jag har en häst som kan fokusera på uppgiften, på ny plats, och ska ridas för första gången i ridhus. Om Greta skulle ”balla ur” krascha i hinder, osv, vilket kan hända, så är jag fel ute i min avel. Ridbarhet, är viktigast !!

Exakt så blev det idag!! En känslig häst, som hade allt fokus på Carro, hoppade bra, men inte så starkt avstamp, mer med fart, kritik som överbyggd, och för dagen svårt att få upp fronten. Ridprovet, i ett annat ridhus, väl visad, med god balans, och framåtanda. Sååå bra!!

Jag är jättenöjd med Greta och Carro, och nu blir det seminering med Highcruiser, som har varit min plan sen flera år.  

190509

Nummer 18 är här.

Precis när veterinär Gonza var klar med frysstona och åkte vid 22 tiden, gick larmet i BB.

Ett stoföl till är född efter Solvato. Första stoet i år, att få för tidigt, även om det bara var 5 dagar.

Just nu är hon bara 40 minuter gammal, och är brun, mer kan jag inte säga om henne.

190508

Nummer 17 är född. Och nygammal häst.

Kl 23.10 gick larmet i går kväll. Dolce Vita fick en stor dotter. Det är den 4e i helsyskonskaran.

Denna fröken är störst, iaf i starten. Allt har gått bra, hittills. 

Perneaus stoföl är nu såld. Och vi har köpt tillbaka vår inackordering, Anitra.

Hon är alltså inte vår uppfödning, men är född här. Och min favorit från ifjol. Modern Bilie Holiday finns inte mer, så det känns bra att få något av henne. Anitra är efter Highcruiser, fux, bläs och 4 vita strumpor, stickelhårig, och har en vit bukfläck. UE: Biggles – Long John xx.

190506

Våra unghästar är med.

Ci Monserrat har hoppat i Östersund, Henry Wild har dressyrat i Surahammar, och Ruter Ess har travat på Solänget. 4 åriga Hedda var i väg på sin första start. Endast 12 minuter hemifrån. 

Mycket som ska tränas på, sadlas på en parkering, gå in på framridningen, utan sina kamrater, som står kvar på parkeringen, sen kommer de, men då ska Hedda vidare till ridhuset, med fullt av solkatter! Det gick jättebra! Själva poängen var väl inte så lysande, men det var det minst viktiga.

Allt det hära runt omkring, måste också tränas på, och det gjorde hon riktigt bra!

Sen är väl ryttaren Lina Dolk, tryggheten själv!

Vi har, kan man säga fulla dar, 5-6 hingstar för tappning varje semindag, semineringar förstås, fölvak, ston kommer, och åker, hovslagare varje vecka, och vi har inte tråkigt……

190502

Redan maj, och nummer 16.

Det går fort man man har roligt! 12-14 timmars arbetsdagar, är nu mer vanligt. 

Nu är även Singular tappad, vilken gentleman! Skall erkännas att få en sådan stjärna till stallet, har varit lite nervöst, men helt utan fog! Den ende som tycker att han är något extra, är han själv, och det retar gallfeber på gamle Kingen! Nu är han tappad på bocken, vilket gick väldigt bra, och han fick ett inre lugn, som är svårt att beskriva. 

I maj var igår, så nu har vi redan haft vårt första fryssto. Ja, fler är ju här, men den första är seminerad. Kallt är det också! Och i kväll, snöade det lätt……

Nu, är det fler hästar, så nu räknar vi inte mer, förrän i höst.

22 fölningar kvar, 2 av dessa mar missat att de skulle ha i april. 

För en haltimma skrev jag detta, så nu kom en stor hingst efter Infinitif.

Börjar redan nu, på en ny lista över de hingstarna vi använt här, och deras dräktighet.

Längst ner på seminfliken.

190429

Nummer 15. Och idag 100 hästar.

Sent igår kväll kom det Åländska stoet, så matte fick vara med, när True Love (e: Sixtus) fick en Highcruiser pojke.  Så nu, kl 03.20 är det exakt 100 hästar på gården, redan före 1 maj.

18 timmar gammal, var föl 15 när han blev såld, och betald! Vi har ett högt tempo här!

Föl 13 är till 99 bokad, men vi har svårt att få till ett möte oss emellan bara!

Idag kollade vi 2 dräktigheter, båda dräktiga, på fölbrunst, och den ena är vår egen History med Springbank II. Riktigt roligt, så seminet såg lite trött ut, fölbrunst, och 2 skick.

I morgon, kommer vår ena hovis, och jag åker till Stockholm, för att spela in ett nytt podd avsnitt!

190428

Massor!

På bara 3 dagar. Föl 14 kom tidigt på fredags morgonen. En King Louie dotter, allt har gått bra!

I går, red Frank Wild (u: Wilma Snenäsa) in på 74,6% i 6 års klassen, och satte första kvalet till Falsterbo! I dag tappade vi Titan Tabac, för första gången. Han har aldrig sett en seminbock tidigare. På 5-7 minuter var det klar! Smart kille! 5e hingsten vi lär upp nu, och vi börjar känna oss lite mer bekväma även med det nu. Alex och jag är så samspelta. Bästa dosen av alla våra hingstar i år, var det dessutom, riktigt roligt! Vid 16 tiden fick jag andan i halsen och kastade mig på datorn, som fått vila hela helgen, Myrsjös Stalo skulle ju starta! Eftersom det var omstart, så hann jag. Vilket lopp! På upploppet tog han en efter en…. Och vann! Så häftigt att se…..

3 nya ston har kommit, och en har åkt. I kväll, väntar vi också på ett sto från Åland.

190425

Nummer 13.

Perneau fick en perfekt tecknad fölis, sto, fux med strimbläs. Perneau är nu 22 år, och vi har sagt att vi inte ska seminera om. Det ska vi inte, fölis satt hårt, och vi fick dra ordentligt. Hon var ganska medtagen, rätt länge efteråt. Nu, är allt som det ska, och äter bra. Jo, fölis är till salu, det är väl de flesta hästar, men, det är det sista fölet på Perneau, och dessutom ett sto……..

190422

De första dräktigheterna!  Och nummer 12.

Ett sto som fölade här, seminerades om, och kunde nu åka hem dräktig igen.

Och Kingen var först av hemma hingstarna att få dräktigt, ja, de andra är inte kollade än….

Var en snabbis förbi Mälarkliniken för att leverera gott hösilage hemifrån, till stoet på kliniken, som inte riktigt tycker att hö är det godaste att äta. Hon såg efter omständigheterna ok ut.

Ikväll, när en stoägare var här, gick larmet, och de fick vara med, när Avelle fick en fin hingstunge efter King Louie, mörk, men blir nog skimmel.

190421

Fölning nummer 9,10, och 11.

Kl 23,30 den 18/4 kom en stor fin hingst efter From Above allt enligt skolboken.

Och 00.30 i natt kom våran egen Anover Andover hingst. 

När jag gick i stallgången påkallade ett annat sto efter min uppmärkhet. Jag gick och pratade med henne, och hon började stöka om i boxen. Skönt när det blir fler föl när man ändå är vaken!

Men, det kom inget. Och hon ville verkligen säga något. Jag går in i slidan och möter ett knä, och en nacke….. Och blod från analen, vid krystvärk. Jag sprang och hämtade lugnande, gav henne, ringde Mälarkliniken, och lastade. På vägen dit ringde jag också ägarna. Vi möttes upp där.

Summa av det hela, var en död fölis i svårt felläge, de var tvugna att söva henne, för att få ut den.

Jag var hemma lagom till morgonfodringen. 26 fölningar kvar.

190416

Myrsjös Stalo på Rättvik och nummer 8.

I dag var Stalo till Rättviksovalen, och travade in en 3e placering och 7500 till ett fantastiskt ägargäng! Stort GRATTIS från oss!

Stax före 22.30 gick larmet på Myrsjö Morgana. 

Stort fint brunt stoföl efter Andover Andover, hon är till salu, men det gör ingenting, om hon blir kvar…. Sååå fin!! Tur är fölis är framåt, och hungrig, då ”Morran” har så små spenar, och var inte så lättmjölkad. Första fölet, för henne, och hon gjorde allt rätt!

190415

Nummer 7.

Äntligen kom hon, ett fullblods föl till. Det mesta gick som på räls. Stoet tyckte hon skulle upp tidigt, och sparkade på henne. Jag fick faktist vakta, lätt att revbenen går av, när stoet petar med hovarna. Vi har tyvärr varit med om det. Mamma häst…. La sig lite för ofta, lite för länge, för att jag skulle tycka det var helt normalt. Så i natt, var det henne jag var orolig för, och tittade till ofta.

Min oro var inre blödningar, trasig tarm, och andra skräck senarior, men nu verkar allt vara normalt, husse, som är veterinär kommer i eftermiddag.

190414

Dalwhinnie och radiopodd.

Igår kväll, kom Dalwhinnie ”hem” igen, för den 3e säsongen hos oss! Jag tror han blev glad!

Ryttarinnan Nina var väl inte lika glad, men hon kommer hit och jobbar med honom.

Nu ligger radiopodden Vilket hästjobb ute. Om avel…. En inspelning som gjordes för ett par veckor sen, där jag är med. En fortsättning kommer, och de efterlyser frågor till nästa avsnitt, från lyssnarna. Jag har sagt hur vi gör här, mina tankar, lite fakta, lite ironi, och vi hade väldigt roligt!

190412

Henry Wild. 

Är en 11 årig valack. Wilma snenäsas försfödde, och han är efter Highcruiser.

Jag använde Highcruiser redan första året han var i avel! Idag, startade han sin första tävling!

67% i Lätt A:3 och 68% i Msv C:1 Ruskig start!! Stort grattis till hela teamet runt hästen!

Vi hoppas nu vi får se mer av honom i resultat listorna i framtiden! Ännu kniper stona….

190408

Nummer 6, och Singular.

I går kväll, hade jag kameran på ett sto, som har vaxproppar. Hon stod bara i ett hörn, och då, kl 22.15 gick larmet. Jag såg ju hennes rumpa tydligt, så jag blev lite snopen. Hon stod i hörnet och tittade på boxkamraten, som jag tyckte kunde fylla i juvret lite till, innan det var dax. Men det var hon, min egna Simone, som larmet gick på. Snabbt ute förstås, och hjälpte fölisen ut. En brun Kingen hingst. Boxen, hade Simone förvandlat till en berg och dalbana, så jag gick och hämtade skottkärran, för att jämna till det lite, för att göra det lite lättare för fölis, att ta sig runt i boxen sen. Simone stod och slickade på fölis, under tiden. Längst upp, brukar jag lägga efterbörden.

Jag lyfte på svansen på henne och…. Borta! Fan, fan, fan…..

Av med jackan, kavlade upp ärmen och handsken på. Efterbörden låg där inne, men….

Jag har aldrig känt en så skör efterbörd! Trasade sönder mellan mina fingrar. Inte bra, tänkte jag, och fick lirka ett bra tag, försiktigt, försikttigt, för att få ut den hel, vilket tog 20 minuter, mot normalt, kanske 3-4 minuter. Min arm värkte, så i stället för att dessutom mjölka, så gav jag fölis 1/3 Foal Gard. En pasta, som ges i munnen, typ ”startgas”. Fölis protesterade, och och jag hade lite problem, de brukar liksom vilja ha, sugreflexen brukar finnas där, jag hade i det närmaste svårt att hitta munnen, det blev pasta i mungipan istället.

Efter 2 timmar, gick jag ut igen, fölis hade då inte kommit upp än, så jag hjälpte till. 

Otroligt dålig balans! Jag hade ju sett alla tappra försök i kameran. Jag fick mjölka ur Simone och ge den lilla. Bara jag tog i den lilla, for han omkull, så jag försökte nappa honom liggande.

Då känner jag, att han har ett gigantiskt överbett, så det blev svårt med nappflaskan. Jag typ hällde i honom, han hade svårt att suga. Varje timme, fick jag hälla mjölk, och hjälpa honom att gå. Simone hjälpte till så gått hon kunde, tryckte försiktigt upp honom mot väggen, men när han letade juver, stöp han omkull, under magen på henne. Vilket tålamod, hon har!

Morgonen kom, och då även Gonza till seminstona. Vi började i allafall hos fölisen. 

Då, ser vi på den, och vi ser samtidigt, ryggraden. Typ skolios, om hästar kan ha det.

Och ögonen, kisar, hela tiden, inte öppen blick.

Gonza vädjade att jag måste ge honom en chans, han är ju bara knappa 10 timmar…….

Ingen tappning av hingst idag.

Så jag ringde Maria Gretzer, som var på väg hit, från Skåne, och undrade om hon ville att jag skulle möta henne. Japp, vi möttes nedanför Norrköping. Så sparade hon 5,5 timmes resa.

Så nu står Singular i sin box här hemma, utsikt över stonas lösdrifts hage.

Han känns lugn och tillfreds med det! Anders fick ta fölisen under tiden. 

Nu vid 20 tiden ikväll, ringde jag ut Anneli. Jag har tagit beslutet, givetvis i samråd med Anders, vi avslutar här, för fölis. Han klarar inte att dia, inte att nappa, utan vi borde sonda, men det har vi inte kompetens för, så vi häller i honom mjölk, och han kan inte röra sig i boxen utan att ramla omkull, trots att till och med Simone har hittat ett sätt, att stödja honom mot väggarna. 

Vilket fantastiskt sto!! Hon har 5 föl sedan innan hon kom hit, och är 20 år, jag önskar att jag hade stallet fullt av Simones. Nu är fölis avlivad i hennes box, och det får ta den tid det tar för henne, att släppa honom. Jag kommer att seminera henne igen. 

Stoet med vaxproppar, hon kniper ett tag till.

190406

Dalwhinnie och mina tankar.

Det är just nu Världscup i Göteborg, där även Sveriges bästa unghästar går. Ridhästar.

4 st 6 åringar var uttagna till start. De har alltså kvalat dit, via Breeders. 

2 av dessa 4, är efter Dalwhinnie! Wow!! Det är ridbarhet!

Vi tycker att seminstationen, nu den första veckan har varit lugn. Ifjol började vi med det dubbla antalet! Bara 3 tappningar, och 4 ston seminerade.

Bara 17 ridhästar på språngrullan. (12 till hingstarna) 

Förra årets början gick ju väldigt bra, och de är dräktiga nu. Och fler gör nog som jag, skriver in dem på rullan efter fölning. När man ändå rapporterar fölets födelse. 

Det ringer nu en om dagen och bokar travhingstarna.

Simone har nu gått över tiden, och 2 är beräknade till i morgon, varav den ena haft vaxproppar i 2 dygn nu, så nära nu….. 32 fölningar kvar.

190403

Kingen och nr 5!

Den andra hingsten att tappas i år, blev Kingen. Han verkade nöjd med renoveringen av bocken.

I går kväll, hade Bianca  vaxproppar, inget hände. Vid 20 tiden i kväll, var jag och en hästägare och tittade och kände på henne, allt lugnt. 20.30 låg hon, och jag sneglade på henne i kameran, och tittade på en kriminalare. Sen började hon rulla lite, vila, stöna, rullade helt hysteriskt, det var bara att springa! Jag gick in och klippte bort larmet, och flyttade undan svansen, och blålila hinnor…… Jag högg sönder med saxen, och fick tag på ett ben, och drog, fick tag på det andra, och drog, då ville hon rulla! Jag fick rya henne, och kände att huvudet var åt rätt håll, så bara dra!!!

Jäklar vad jag drog!! Hingstungen lever! Hade hon inte rullat, hade jag inte fattat att något var riktigt fel. Förra året, fick vi en ”Red bag” som vi inte klarade, och veterinären förklarade då för mig, att man har inte mer än sekunder på sig……

Tack Bianca, att du ”talade om” för mig, och husse i Sundsvall, är tacksam, då du kastade ifjol.

Jag undrar vem mördaren var, i min kriminalare…..

190401

Vi är igång! & föl nr 4 kom.

Kl 00.50 gick larmet. History fick en fin hingstunge efter Dalwhinnie. Fux, bläs och 4 vita strumpor! 2 spekulanter har redan varit här i dag. De får komma tillbaka, för att se lilla killen

röra på sig också. History är en rutinerad mor, så allt har gått bra. Redan 03.30 kunde jag återvända till sängen.  Sedan semin. 2 ston seminerades, med andras hingstar, och OTM, 

(One Too Many) tappades för ett skicksto. Hovis Emma verkade 15 unghästar också…..

Och Anneli kom och gjorde ”sitt”. Full rulle direkt!

190331

WFFS och tävlingsresultat.

I Umeå har vår uppfödning ”Mona” varit och hoppat. 3 st 120cm klasser, varav den sista fick hon en vit rosett med sig hem. Grattis!

Dalwhinnie var i dag till Gagnef och startade en Prix S:t Georges, vilket resulterade en 3e plats!!!

Idag har också veterinär Anneli varit här, sytt in 4 chipp på de som är beräknade inom en vecka, 10 ston fick stelkramp, dvs de 10 som är beräknade att föla mellan 4-15/5. Hon tog blodprov för WFFS på 6 ston, ett prov för PPID. I morgon kommer hon tillbaka för några tandkoller, och CEM test för de hingstar som ska frysas också. I morgon kommer även Gonza, då vi öppnar seminstationen, och vi börjar lugnt vid 8 tiden och kör 16 ston.

190328

Språngrullan.

CEM proverna är utan anmärkning och alla licenser betalda.

Så nu är alla klara att boka, eller registera på Språngrullan.

190325

Nr 3, Dalle och Mino.

Det tog 27 timmar, sen hade fölis nr 3 och modern knytit ihop sig.

Alla ni som frågat, nu går det väldigt bra med dem!

Dalle och Nina tävlat i Fagersta, årsdebut, i Medelsvår B:5, vilket belönades med en röd rosett, och en 4e placering. 

Mino, kommer tillbaka! Jätteroligt, då det är några som frågar efter honom!

En fantastisk trevlig individ! Så i år har vi 3 kallblods hingstar!

Info kommer inom kort.

190323

Mona och föl nr 3.

I går kväll, drog Anders och jag i väg en stund till CC Stud, och tittade på vår uppfödning 

Ci Monserrat, allmänt kallad ”Mona”, som vär där på hoppträning. Det är 5 år sedan vi såg

henne, så det var väldigt roligt, och ja, hon kännde absolut igen oss!

Strax före midnatt gick larmet, och årets tredje stoföl kom.

Stoet är en förstföderska, och fölningen gick bra, men ännu, efter 16 timmar får den inte dia.

Stoet är snäll, så jag får mjölka, men fölet är inte välkommet.

Vi har haft de ute en stund, så stona i hagarna kom nära för att se. Då brukar moderskänslorna komma, men icke. Det är en svår balansgång. Måste nappa den, för överlevnad, men fölis måste vara hungrig nog, för att vilja leta, och fölet måste orka springa i boxen, så modern vänjer sig.

Just nu kan jag inte vara alls i boxen, för då bryr sig inte fölis om mamma alls, då fölis tror att jag är matbaren. Nu får Anders rycka in ett tag.

190318

CEM provtagning och kontoret.

Anneli har varit här, och provtagit alla 8 hingstar.  Singular provtas hemma i Skåne.

Nu så känns det som vi närmar oss säsongen med stormsteg!

De första seminstona har anlänt. Och jag har börjat lägga in hingstarna på språngrullan.

Hingstarna ska betala licens och skrivas en massa text, så jag orkar inte sitta vid datorn längre stunder. OM, jag har hade velat jobba med datorer, skulle jag som idag, inte ha 68 hästar hemma.

Kontoret, och dator, är baksidan med hästeriet, så min dotter Angelica har börjat lite på kontoret, och kommer att få ta över mer och mer. Hon har uppdaterat hemsidans alla flikar.

Det fattas några enstaka foton på några ston, som vi måste få till inom kort bara.

De flesta har träffat på henne, i cafeterian på fölvisningarna, det är hon som gör smörgåstårtorna på kurserna, har kört seminlådor över halva Sverige, och finns oftast med i bakrunden. 

190317

Hopphästar.

I helgen hoppade Viktory (Vivaldi K u Mira) i Flyinge nollan i 140 och Ci Monserrat ( Ci Ci Senior Ask u Barcelona) kom 3a i 120 i Högbo.

190316

Fölning nummer 200 på Myrsjö!

Lilla fullblods fröken, blev nr 200! Hon anlände vid 7 på morgonen, perfekt tid, tycker jag!

Hon hade dessutom läst på hur det skulle gå till, så hittills är det enligt skolboken.

190314

Hingstvisningen på Strömsholm.

Hela läktaren var nästan, fullsatt och det Live sändes också.

Först ut av ”våra” hingstar, var 3 avkommor 4 år gamla till Singular.

Maria Gretzer, som dessutom red en av dem, hade en ”miniclinik” och det uppskattades!

Därefter gick King Louie dottern Kuriosa 4 år. Hon har bara hoppat ett par gånger med ryttare på.

Hon är så cool! 1000 personer och hon rörde inte en min! Visade fina gångarter i balans, och hoppade lite småhinder. Jag var riktigt nervös faktist!

Direkt efter gick Highcruiser och Dalwhinnie tillsammans!

Inga andra hingstar visades tillsammans, men det här är ju 2 gamla gubbar, som kan sköta sig!

Och som de gjorde det! Harmoni fick en ny innebörd. Det var en fröjd att se dem, dessutom tillsammans, jag blev alldeles varm i hjärtat!

Här satte vi också punkt, för Highcruisers ridning. Nu blir han pensionär, och endast avelshingst.

Av flera orsaker. Största orsaken är min egoism, jag vill ha honom hemma, och när Rhodium dog för nu 4 veckor sen, kände jag en oerhörd saknad efter Highcruiser! Det är alltid en risk att lämna bort sin häst, även om Rebecca har varit super, är skaderisken stor.

Highcruisers avkommor presterar allt högre, och nu får de visa vilken far de har!

Dalwhinnie älskar rampljuset om möjligt ännu mer!! Han lyste upp hela Strömsholm!!

Nina bor ju så nära, så hon kommer hit och rider, även här.

Efter en så lyckad kväll, var det lätt att mocka ur de 4 boxarna (för 4 åringarna) halvvägs mitt i natten! Anders och jag var sist att lämna Strömsholm.

Förstå lyckan att komma hem, och kunna gå ut i stallet, och ge HC en kram, den första sen i augusti! Det är rikedom!!!

190311

Inge bra alls med hingstarna!

I fredags morse, åkte jag i väg med ett ungsto till Värmland. Jag hade parkerat släpet i dörrhålet utanför Kingen, och lastat det med foder, alltså allt var klart.

Vi lastade och jag åkte. Anders ringde mig ganska omgående, och talade om att något är fel med Kingen. Vad? Vad är fel? Det visste han inte, men Kingen var inte nöjd.

Hela helgen har Kingen varit dålig att äta, typ småkänning av magen.

Han är den friskaste av alla, så det är klart vi blir oroliga. Troligen var det riktigt fel av mig att parkera släpet utanför hans box, och sedan dessutom ta hans favorittjej!

Center Divider har gjort något, vet inte vad, då han är tjock i ett bakben.

Han är ju lugnet själv, så har svårt att tro att han sparkat i boxväggen, vi kan inte lista ut, vad han har gjort! Inte halt, men så kan man inte visa upp en hingst på visning!

Så jag ringde till Systrarna Lidbranth, och frågade om de kunde komma till Strömsholm, med Kingens dotter Kuriosa. Inte riktigt förberedd på detta, men de kommer!

Nu ligger det länkar från tidigare hingstvisning, där han rids, på sin egen sida, här på hemsidan.

190309

Och en till!

I höstas var Lusitano hingsten Zaragateiro här, och lärde sig bocken, och vi hjälpte till med seminprovtagningen inför ett ev godkännande. Han blev godkänd, och han kommer att verka i avel här, under maj och juni och de 10 första stona får ett introduktionspris!

Nu är hingstarnas prislista uppdaterad, och vi kommer alltså ha 7 boende hingstar här, och 2 till, som kommer för tappning. Just nu.

190305

Ännu en hingst!

Kallblods hingsten Titan Tabac, kommer inte att bo här, men kommer till oss för tappning.

Mer info och priser kommer samtidigt som Center´s om någon dag bara!!

190303

Hemma från Skåne och Bruksprovet.

I torsdags for vi ner, Alex och jag med Center Divider. Ner till Österlen och Äsperöd, till min vän Charlotta. Hon har ett tomt stall, till Center. Vi sov där, och på fredagen var vi på plats i Flyinge.

Han klarade veterinärbesiktningen utan anmärkning, det sägs att alla hästar krymper på Bruksprovet. (Kingen 160cm där, och nyverkad utan skor får jag honom inte mindre än 162)

På Fullblodens avelsvärdering var Center 167cm. Men på Flyinge 166cm. 

Strax efter gick Alex och Center in på banan för extriörbedömning.  Stå helt still, är inte hans grej, med musik i högtalarna, och en speaker blev han laddad! Sökte efter startboxen. 

Skritt vid hand, och trava vid hand ett varv i ridhuset gjorde de galant, sedan skulle de stå stilla igen…… Icke, han snurrade runt Alex, och hon gjorde det så bra! 10 minuter tog det, och han var ordentligt svettig, livet lekte, men han fattade verkligen inte vitsen med det där.

Center var först, och sen kom de gamla meriterade ridhingstarna som ofta varit i ridhus.

Vissa reste sig, slog efter både visare och domare, så…. ja, vi är nöjda!

En timme senare skulle han visas i alla gångarter. Hur? En galoppör, som reds sist 5-6 år sedan?

Hur blev han riden då? Endast galoppbanan med jockeyläder? Vet inte! Vi har haft 2 veckor av förberedelser på oss, vi frågade om det går att longera honom. OM han gjort det förut? Vet inte!

6e gången Alex longerade, var i fredags, på Bruksprovet. Vänster varv, som de alltid tävlar i 

(både fullblod, och travhästar) gick bra, lugnt och sansat, i balans. Höger…. Sisodär, bröt lite in, och fick inte samma harmoni.  Alex och Center gjorde det bra! Ingen annan hade gjort det bättre än Alex i alla fall, det är jag mer än övertygad om.

Vi åkte på kvällen tillbaka till Charlotta och sov, nu kunde vi inte göra mer än vänta.

På lördags morgonen innan jag vaknade, lastade Alex Center och åkte hemåt igen.

Jag och Charlotta tittade på testryttare som red 4-5 åriga hingstar. 

På kvällen var det middag i Chefsbostaden. Där fick King Louie en utmärkelse för sina fina avkommor så nu är han Myrsjös tredje hingst med A! Mer väntan, sen kom det, GODKÄND!!!!

Idag flög jag från Malmö, till Arlanda där Anders mötte upp, så jag kom hem!

Mer info, bilder och priser kommer nu i veckan!

190228

Vi åker neråt….

I går kväll, kom jag hem från Spanien. Skönt att åka bort, och ännu bättre att få komma hem!

I morse lämnade jag iväg vår Greta ( e Gustav u Stevie´s Song xx) för förberedande inför 3 års.

Greta är det sto, som jag gjort, för att bli ett framtida avelssto här.

Nu packar vi om, för att åka ner till Bruksprovet i Skåne, med Center Divider xx.

Känns sisodär. Han har varit här i bara 2 veckor, isgata överallt, och framför allt på vår ridbana, stängda ridhus, så den absoluta sämsta uppladdningen, och vi har inte gjort detta förut, så vi behöver allas lyckönskningar vi kan få.

190224

Dumdummaid….

Har fått en Maharajah dotter strax före frukost. Allt har gått enligt skolboken, men…..

Hon är inte seminerad här, såld till min hästägare, som fick uppgiften,

”hon ska ha i mitten av april!” Nu har han dessutom dubbelkollat, och det står 14/4 på intyget.

Förra året hände det samma sak, och då svor jag på att ingen vi gjort, kommer inte att födas här.

Nu svär jag igen, och jag lovar att Alex, kommer att påminna mig om det nästa vår!

Denna gång gick det bra, och stofölet Alba`s Goldneck, mår bra, och är inte prematur.

Jag har, första gången på 11 år, åkt hemifrån, icke hästrelaterat, dvs semester, till Spanien.

Innan 37 fölningar (nu 36) och 200 seminston kommer, jag behöver ladda mina batterier.

Det känns som kortslutning i batterierna just nu. Jag har inte saknat hästarna eller gården en ända gång, men nu, vill jag bara hem!!! Jag saknar Alice… min lilla valp.

190222

Bruksprovskatalogen.

Har kommit, och en omgjord gammal annons är med.

Vi ger inte halv uppstallnings avgift till hemma hingstarnas ston, då det missbrukades väldigt 

när vi gjorde så. Vi fick jaga ägare som inte hämtade hem sina ston, långt in i september……

190218

Heldag med röntgen.

Gonza från Mälarkliniken kom på förmiddagen för att röntga lite unghästar och hingsten Center Divider. Av 6 hästar hittades en liten benbit, på en av mina egna. Och hon är inte planerad att säljas! Nu är Center Divider chippad, skodd, tänderna kollade, och nu även röntgad.

Passet är idag skickat till SWB. Han blir piggare för varje dag, nu när han kommer in i våra rutiner. Med skor och brodd, kan han röra på sig bättre i hagen också.

190215

Förtydligande.

I Ridsports länk, stod det att jag är van att se djur dö……

De som känner oss, vill att vi ska förtydliga varför. 

Vi har den tjänsten här. Att vi avslutar kunders, och vänners hästar här.

För de som inte vill vara med, stallägare som inte vill att hästar avlivas på deras gård, osv. 

Vi gör det här, för allas bästa, därför är jag ”van”.

En del, kör jag till slakteriet, och en del har dublettpass, eller är medicinerade, då avslutas livet här, då de allra flesta hästarna har varit här förut, så är de trygga här. Och givetvis av veterinär, eller av Kristoffer som hämtar kroppen.  Så, nog om det!

Alex läste artikeln och tog det som att Rhodium dog för att hon hade tömkört,

så var det inte heller!  

Prel provsvar har kommit, och något brast, så han hade blod i lungorna.

Sånt som kan hända alla djur. Närsom. 

190213

Välkommen säger vi till Center Divider xx!

”CD” är en fullblods hingst 12 år som gjort sitt på galoppbanan med nästan 2,4 miljoner intjänat.

Han har tävlat i USA och i Kanada, varit i Fullblodsavel i Sverige och nu sist i Danmark.

Fux, och 167 cm, skena 22, och väldigt snygg! Trevligt temprament, som är vår röda tråd 

i hingstarna som är hos oss!

Tanken var, att han skulle stanna i Skåne, på väg från Danmark, för att få mindre resa för honom, 

och att få hjälp med att visa honom på Bruksprovet. Fullblod går ett sk ”förenklat prov”

Dvs inte testryttare i hoppning eller dressyr. Nu hittade vi ingen som kunde hjälpa oss, då alla vi frågat, jag lovar, de är nog iaf 15 stycken, har fullt, eller stängda stallar.

Vi kan inte det här med att visa hingst, men någongång ska vara den första!

Alex får prova! Hon är duktig, och CD är snäll, så ja, nu kör vi!!

Ni har väl sett att ”Våra halvblod” är uppdaterad. Info om våra ston just nu är klar.

Kvar är föl födda 2017 och 2018 (finns på fb) Och In Memory är inte helt klar.

190212

En tung dag idag.

På morgonen kom vår granne Mats, med stora traktorgrävaren, för att lyfta Rhodium över de höga staketen i hingsthagen, till en släpkärra. Anders band fast en pressening över honom.

Jag fick köra honom till SVA. Telefonen har ringt oavbrutet, och det plingar i telefonen.

Vi, är rätt tagna fortfarande, vi hade sådana drömmar om denna häst.

Jag har börjat tänka mer att om det nödvändigtvis skulle hända, så är jag tacksam att det hände i hagen, och inte när Alex red, eller tömkörde. 

Fortfarande känner jag en så stor sorg, och jag längtar så efter att Highcruiser ska komma hem! 

Fler som saknar Rhodium, är de hingstarna som stod honom närmast i hagarna.

Tangen Scott har hummat , och One too Many, har gräggat, och stått vid grinden, och liksom väntat på att han snart ska komma. 

Hingstarna här, har alltid koll, men är de nöjda, så säger de aldrig ett pip.

Kingen, har vetat om Rhodium, men stod inte i samma stall, och deras hagar var på varsin sida av gården, så Kingen vet inte, och lika bra är det.

190211

Rhodium, vår fina stjärna…….

Han kom till oss 19/12… Lite sur, försökte skrämma mig, en stor butter gubbe.

Vi tog bort en halv tand, skodde honom, och vårdade honom ömt.

Han blev snabbt glad, sprallig, och en busig unghäst, som hummade så fort man kom nära…

Alex började tömköra honom för att stärka ryggen, för att kunna visas på Strömsholm under ryttare. Bruksprovet Flyinge var första anhalten.

Vid klockan 16 idag, la han sig i hagen, krökte nacke, och började sparka vilt!

Han dog där och då. Vi är mer än förkrossade! I morgon kör jag honom till Ultuna för obduktion.

Tack för tiden hos oss Rhodium.

190210

Andra kursen gjord.

Lika många kom denna gång, så nu har det varit 47-48 stycken här.

Jag hoppas de som varit här, har fått lite mer kött på benen, inför kommande fölning.

Redan i kväll, har det på mailen och sms kommit tack, nu vet de mer hur de ska agera, och när det är dax att ringa veterinären, och hur de kan göra det lättare för stoet.

190204

Myrsjös Zorro.

Travade i kväll, på Axevalla travbana. Jag har inte pratat med ägarna, och jag så på TVn.

Bortre långsidans första kurva, låg han näst sist. Vid nästa kurva, låg han utvändigt ledaren!

Zorro rundade alltså hela fältet! Kanske tog det på honom, så han slutade precis slagen 4a i mål.

Fantastisk häst, och vilket kliv han har!! Grattis till hela teamet kring honom!

190203

Myrsjös Stalo, och Hedda (F2)

Myrsjös Stalo, startade i dag i Östersund, och travade in på en 3e plats! Stort Grattis!

På förmiddagen, så lastade vi 4 åriga Hedda (Highcruiser u. Dana ue: Rotspon) och lämnade henne till Lina Dolk. Jag hoppas de passar för varandra. Vände direkt, pga snön, men också för att jag ville hem och se Stalos lopp på TV. Hann inte… Jag fick stanna 10 minuter hemifrån, vid en bussficka, för att se loppet på mobilen i stället. De sa att han bytt regi, men inte.

Tidigare stod Daniel som tränare, nu är det flickvännen Caroline, så han är kvar i familjen!

190202

Kurs!

Jag tänkte, att pga all snö, blir det ju inte så många. Jo…. alla kom! Vi var 25 stycken, och smörgåstårtan räckte! 8 helt nya människor, jätte jätte roligt! Då känns det som att folk börjar hitta oss nu! Vi (jag) pratade mycket kring fölning, vad som kan gå snett, hur man kan upptäcka det, i tid, och vad man kan göra då. Men 196 fölningar, försöker jag berätta händelser här, då det är lättare att komma ihåg, än fakta på rad….. Jag försökte ge alla ordet, om frågor, och erfarenheter, och då det dessutom fanns 2 veterinärstuderande på plats, så fick vi igång bra diskutioner tycker jag, och hoppas de alla fick med sig något hem.

Nästa kurs, på samma tema är på söndag om en vecka.

190130

King Louie och Rhodium.

Gamle Kingen har nu höjt sin avelsbokstav, till A! Highcruiser och Dalwhinnie hade det sedan tidigare. Och Rhodium ska ner till Bruksprovet i Flyinge, som Direktkvalificerad!

190122

Lågsäsong?

Betyder ingen semin eller fölningar just nu.

Mycket planering, kontrakt och ledig personal. Och vi har byggt om vår kök, på 42 kvadrat.

Just nu kom kontrakt på våren/sommarens semintransporter. Hmmm, priserna kommer att gå upp, och det är ju vi hingsthållares fel? Eller?? Vi protesterar! Vi ska också betala en avgift innan vi startar, och den var inte billig…… Vi är många som tappade hakan, så sista ordet är ännu inte sagt. Jag jobbar just nu, mycket ute i stallarna och hinner inte riktigt uppdatera här som ni önskar med info om hingstarna och våra ston. Jag har med åren blivit lite lat, så jag kan tycka, att under lågsäsong, räcker det med 8 timmar om dagen, 7 dagar i veckan…. OK? Alex kommer snart tillbaka från sin ”semester” och då tar hon över mycket ute, så jag kommer att hinna ikapp mer, med annat. Veterinär Anneli, har nu kommit halvvägs med alla hästars tänder, lite renovering även där, inte bara i stallarna!

190118

Årets första fölning.

Gick inte så bra. 7 veckor för tidigt. Bara huvudet kom, inga ben, så det var ett besvärligt felläge.

Jag vill inte gå in på detaljer, för min hästägares skull. Kontentan av det hela, blev att vi fick avliva stoet. Ett sådant samtal är inte roligt, jag lovar. Anders fick åka in till SVA, med prov på fosterhinnor, för koll av smitta. Svaret kom nu, och ingen smitta!

Vilket vi inte trodde heller, men, bäst att vara på säkra sidan!

Vanligaste orsakerna till kastning i den här tiden, är navelsträngen slår knut, Moderkakan kan släppa, missade tvillingar, även dåligt foder kan vara en orsak. Vi tar tex alltid av plasten på hösilaget, för att kolla hela balen, så det inte finns mögel. Det finns säkert fler orsaker! 

190116

Åringarna!

Idag hade vi 2 hovisar här, som gick igenom alla 14 ungar, födda 2018. 

Anneli var givetvis också här, och tog tänderna på 5 hästar till. 

Helt klart, kan man inte se på hullet, om tänderna inte är i skick……

Skall erkännas att tänderna på några av mina ston inte är kollade tidigare, så nu går vi igenom alla. Inackorderingarna frågar vi ju givetvis först!

190114

Färjestad idag.

På den travbanan startade Myrsjös Zorro idag. Vilket vi tyvärr glömde bort….

Jag såg inte ens på datorn….. Oplacerad blev han. Vann loppet, med ”många längder” gjorde

Time for Many, en son till ”vår” varmblodshingst One too Many! 

190108

5 års jubileum!

Idag är det 5 år sedan King Louie kom till oss!

Nu i vinter, har jag varit väldigt orolig, över honom. Veterinär Anneli tyckte att han hade fallit ur, och vid hans ålder, född 1992, är det inte lätt att få upp hullet, utan så mycket till tänder…..

Men det gick! Han är fin nu, och visserligen HATAR han täcke, men står ändå ut med mitt trams!

Idag skoddes alla 4 hingstarna här, Lasse tog 2, och Emma de andra 2.

Tänderna tog vi i fredags på dem, så nu är det 4 pigga fräcka killar hemma!

One too Many, Tangen Scott, Rhodium och King Louie!

Dalwhinnie, Highcruiser och Singular LS La Silla rids, och kommer hem senare!

190106

Tuff start på året!

I torsdags kväll, fyllde grannen år, så jag var där och tog en kaffe, Anders har ju alltid torsdagsbastu, ”med grabbarna”. Hemma vid 21, och gav Kingen och Rhodium sina kvälls hinkar. De är de som behöver en extra gång. Jag fick då samtal från samma granne som tror hennes sto ska kasta. Tror? Nej, ska! Jag ringer veterinär Anneli, och varskor henne, om jag inte klarar det själv.

Kände fostret, långt ner…. Och hinnor hängde ut…. Givetvis fick Anneli komma!

Stoet raglade omkring, och då vi stod ute, i en lösdrift, kändes det osäkert med Annelis arm, så jag åkte hem, och bytte bil, och ringde Mälarkliniken! Väl där fick vi hjälp att få ut den fina Dalwhinnie hingst ungen, 95 dagar för tidigt. Stoet är kvar än, för sköljningar, och antibiotika.

I går kväll, var lilla valpen Alice inte riktigt sig själv…. Senare på eftermiddagen började hon kräkas….. Gå undan, ville inte äta.  Jag satte det i samband med de mössen (döda) hon givit mig…

Middagen hos hästägare ställdes in, och ett besök till Anneli, i stället. (ibland ses vi ofta….Hon har varit här och tagit tänder på ett antal  också.) K-vitamin mot råttgift. 

Alice ville inte alls, inte ens kunde jag muta henne med leverpastej. Då vårt kök, fortfarande inte är i bruk, pga sjuka hantverkare, så fick vi leta ett tag efter moteln, och mosa tabletterna, ner i en 2ml spruta och ner i halsen!  Vid 21 tiden kräktes hon fortfarande, och vinglade mest omkring….

Alice har bara varit hos oss i 2 månader, men gisses vad hon betyder mycket för både mig och Anders! Vid 23, var hon inte längre kontaktbar…..

Jag mosade en tablett till, tordes inte ringa Anneli den tiden, och fråga. Men det kändes rätt just då! Anders höll henne, så jag fick ner den lilla sprutan så långt som möjligt. 

Vid 3 i natt, började hon röra sig, och jag bar henne ut, så hon fick pinka. 

Hon sov 4 timmar till, intill mig, jag sov inte, slumrade mest.

Nu i kväll, är hon precis som vanligt! Livet kan vara oerhört skört! 

Ta hand om er därute! Och varandra!